Flere handler i bokhandelen

Færre sier at de vil handle i bokhandel, men flere gjør det.

Færre bokkjøperne tror de kommer til å handle i fysisk bokhandel i fremtiden, men tallene viser at stadig flere faktisk gjør det – i hvert fall hvis vi ser på sist kjøpte bok.

I en undersøkelse Ipsos MMI har gjort for Bokhandlerforeningen i juni, svarer 64 prosent at sist de kjøpte en bok, skjedde det i bokhandelen. Dette er 6 prosentpoeng opp fra tilsvarende undersøkelse gjort i 2013, og høyeste måling siden undersøkelsen første gang ble gjennomført i 2003.  15 prosent oppgir at de kjøpte forrige bok på nettet, tilsvarende 2013.

 

– Skal være der leseren er

– Bokhandelen skal være i de kanaler leseren er. Det mener jeg vi så langt har lykkes med, sier Trine Stensen, administrerende direktør i Bokhandlerforeningen.  Bokkjøperen kan velge mellom et stort utvalg av fysiske bokhandler, nettbokhandler og e-bokhandler. Undersøkelsen viser at fysisk bokhandel fremdeles er viktigst for folk flest.

50 prosent av bokkjøperne tror de i fremtiden kommer til å handle i fysisk bokhandel, 6 prosentpoeng ned fra i fjor. 33 prosent mener at de i fremtiden kommer til å handle flesteparten av bøkene sine på nettet, 3 prosentpoeng opp fra 2013.

 

Nødvendig omstilling

—   Det er ikke enten fysisk eller nett, det er både og, sier Stensen. og påpeker at bokhandlerne i stadig større grad opererer i flere kanaler. En omstilling som er nødvendig i konkurranse med globale aktører.

70 prosent har kjøpt bøker det siste året. 15 prosent har kjøpt en-to bøker det siste året, 48 prosent har kjøpt tre-ni bøker, mens hele 35 prosent oppgir at de har kjøpt flere enn ti bøker de siste tolv månedene.