Faithfull, Žižek og Prøysen

Litteraturhuset i Oslo legger frem et fyldig høstprogram, toppet med Marianne Faithfull og en husfest til Alf Prøysens ære.

Litteraturhusets fjerde og siste kvartalsprogram byr på rockehistorie, bibelhistorie, politisk historie og helt ferske forfattere. Marianne Faithfull, Slavoj Žižek, Hans Olav Brenner, Nina Hemmingsson, Edward St. Aubyn og Alf Prøysen er noe av det du kan få med deg på Litteraturhuset før jul.

 

Marianne Faithfull har stått på scenen i femti år, og gir fortsatt ut album som vekker begeistring hos både kritikere og publikum. Stemmen hennes har aldri etterlatt noen tvil om levd liv, og hun kom nylig ut med sitt tjuende album, «Give My Love To London». I  november kommer memoarene A life on record hvor Salman Rushdie har skrevet forordet.

Den første scenesamtalen, og den ene av kun to Faithfull gjør i forbindelse med den nye boken, gjør hun på Litteraturhuset i Oslo hvor hun møter redaktør og tidligere musikkjournalist Nazneen Kahn-Østrem 7. november.

 

Brenner og boken

brenner2Hans Olav Brenner og tidligere programleder i det svenske litteraturprogrammet Babel, Daniel Sjölin, er to av de mest erfarne forfatterintervjuerne i Norden. Brenner ga tidligere i høst ut boken Kunsten å snakke sammen – og nødvendigheten av å holde kjeft, og den 29. oktober åpner de to sesongen på Litteraturhuset med en samtale om nettopp det å snakke sammen.

Edward St. Aubyn  er britisk litteraturs store stjerneskudd, og er blitt sammenlignet med vår egen Karl Ove Knausgård. St. Aubyn hylles for sitt dystre selvbiografiske romanverk, Melrose-romanene, hvor de tre første bindene kom på norsk i vår. På Litteraturhuset 5. november møter han Kjersti A. Skomsvold, som også er godt bevandret i den selvbiografiske virkelighetslitteraturen, blant annet med romanen Monstermenneske.

 

Tegneserier

Nina Hemmingsson har gjort suksess med sine firkantede og krasse kvinneskikkelser i tegnserier som Jag är din flickvän nu og høstens Snyggast på festen. Det har også Mette Hellenes gjort med Kebbelife, og i høst kommer en ny samling med de to forsofne kunstnerdamene Mette og Vanessa. Hemmingsson, Hellenes og Vanessa Baird møter Erle Marie Sørheim onsdag 26. november.

 

Bibelhistorie

Lillegraven Paal AudestadRuth Lillegraven og Lars Petter Sveen står bak to av den norske bokhøstens mest kritikerroste og omtalte bøker. Lillegraven med Manillahallen, en biografi i diktform. For sin forrige bok mottok hun både Brageprisen og Bokbloggerprisen, og 12. november møter hun Finn Skårderud til samtale.

Sveen har med romanen Guds barn for alvor brakt bibelhistorien inn i samtidslitteraturen, og bruker den til å diskutere samtidens ondskap. Filosof Arne Johan Vetlesen kommer med en bok om hvordan noen av de verste hendelsene i moderne historie har belyst vår forståelse av det onde. De samtaler med Tom Egil Hverven 19. november.

 

Debutanter og van Gogh

For åttende gang inviterer Litteraturhuset alle årets skjønnlitterære debutanter til to dager med fest og opplesning. De ønskes velkommen inn i varmen av sine mer etablerte kolleger, blant annet Geir Gulliksen og Vigdis Hjorth, 3. og 4. desember.

Vincent van Goghs brev regnes av mange som noen av kunsthistoriens viktigste etterlatte dokumenter. 21. november nærleser forfatter Ole Robert Sunde et utvalg som denne uken kommer ut i en storslagen norsk oversettelse. Torgrim Eggen går også nært på når han foreleser om Kraftwerk 5. desember, hvor han blant annet vil hevde at det tyske bandet fant opp moderne musikk.

 

come-confrontare-le-classificazioni-delle-opere-di-van-gogh_d059acd3d31aac3fee432acfd1e815ec

 

Ideologier 

Den populære foredragsserien om politiske ideologier fortsetter, med blant andre Raino Malnes og Janne Haaland Matlary. Det samme gjør den internasjonale foredragsrekken om universalisme som Litteraturhuset arrangerer i forbindelse med det norske grunnlovsjubileet. 26. oktober kommer den kenyanske forfatteren Binyavanga Wainaina, før serien fortsetter med indiske Gayatri Spivak og amerikanske Tara Smith, og avsluttes med Slavoj Žižek 12. desember.

 

– og Prøysen i hele huset

I år er det hundre år siden Alf Prøysen ble født og det feires med husfest for hele familien 2. november. Dagen før lager musikkgruppa Hei Kalas! skikkelig god stemning for barn og voksne, og det blir gjensyn med barnebokklassikeren Jason 8. november. Karsten og Petra leser julefortellinger, og Heidi Marie Vestrheim og Mads Buer shower jula inn på Luciadagen 13. desember.

 

 (Hovedbilde: Marianne Faithfull «back then». Platecover fra 1965)