Eventyrlig fint gjort

En bok i Astrid Lindgrens ånd: Alt er lov!

2015 var året Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump fylte 70 år. Hvor er hun nå, mon tro? Klatrer hun i radiomaster, slik Astrid Lindgren gjorde da hun var 70?

Lindgren-forsker Agnes-Margrethe Bjorvand og forlaget Cappelen Damm har vært over alt i Pippi-året. Bjorvand har nyoversatt de tre Pippi-bøkene, oversatt Jens Andersens biografi Astrid Lindgren. Denne dagen, et liv, og ikke minst: Hun har skrevet en Astrid Lindgren-biografi for barn, illustrert av Lisa Aisato. Tjolahopp!

Når du åpner denne boken, blir du møtt av en massivt illustrert forsats: Pippis pipestilker iført grønn og rød strømpe står bredbent og venter på deg. Så blar du om, og blir ønsket velkommen med et leseåpnende forord i Lindgrens ånd: Alt er lov! Du kan lese boken akkurat som du vil. Her og der og hit og dit og forlengs og baklengs og på kryss og tvers.

Print

Agnes-Margrethe Bjorvand/Lisa Aisato (ill.):
Astrid Lindgren

Barn- og ungdom
Cappelen Damm
108 sider

Og for en bok! Innen denne sjangeren kan det knapt bli bedre. Astrid Lindgren er leken, lettlest og lærerik. Boken er kronologisk oppbygget, med korte, informative kapitler. Istedenfor tradisjonelle faktabokser med rammer og liten skrift, får vi punktvise «Vet du hva?»-opplysninger som utfyller og utvider brødteksten. Dette er en fin og fri måte å gjøre det på – slik Lindgrens egne bøker også var inkluderende og uten rammer.

Et par ørsmå innvendinger: Det er mye luft i bokens oppsett, noe som gjør den lys og lett. Men fyller den formatet fullt ut? Og løkkeskriften i kapitteloverskrifter og sitater forvansker nok lesingen for enkelte i kjernemålgruppen (7–100 år).

Astrid Lindgren brukte barndommen sin, familien sin, vennene sine, folk og dyr hun møtte, aktivt i bøkene sine. Agnes-Margrethe Bjorvand har knyttet sammen biografiske opplysninger med scener fra Lindgrens bøker på en enkel og effektiv måte. Boken rommer også tunge temaer: Sorgen, ensomheten og døden behandles varsomt, både i tekst og bilder. Det er forbilledlig gjort.

Lisa Aisatos vakre, fotobaserte malerier kompletterer teksten – og tilfører noe: Aisatos illustrasjoner har et svakt sus av eventyr over seg. Det er eventyrlig fint gjort. Og Astrid Lindgrens liv var jo et eventyr.

 

 

HILDE MATRE LARSEN