Et tog med bøker

Hva har du i bokhyllen, kronprinsesse Mette-Marit?

Under årets litteraturtog har kronprinsesse Mette-Marit fylt opp bokhyllen med bøker i bibliotekvognen. Et stort utvalgt av norske og utenlandske titler. Bøker for voksne og barne- og ungdomsbøker. Og selvfølgelig mange klassikere.

 

BOK365 har tatt en nærmere titt på noen av bøkene kronprinsessen har tatt med seg på tur. Rekkefølgen og utvalget er helt tilfeldig.

 

zweigStefan Zweig Verden av i går er en klassiker i verdenslitteraturen. Denne selvbiografien utkom etter Stefan Zweigs død i 1942 og ble betraktet som høydepunktet i hans livsverk. Det er ikke sin egen skjebne Zweig er opptatt av. Men som østerriker oppvokst i Wien, som jøde, forfatter, humanist og pasifist, kom han til å finne sin plass i Europa der de politiske jordskjelvene var voldsomst. Han oppfattet det som en plikt å vitne om sitt spennende, dramatiske og overraskende liv – og dermed gi bildet av en omskiftelig epoke videre til verden av i morgen. (Kilde: Aschehoug).

 

 

 

fyretVirginia Wolf Ligthouse Tredje del av Til fyret er forsoningsdelen. Lily overtar rollen som hovedperson. Her er et grunnleggende universalt spørsmål «what does it all mean?» Ved tapet av Mrs Ramsay oppleves alt som tomt og meningsløst og det reflekteres over hva tapet innebærer. Denne tida er mer lineær og representerer Mr. Ramsay: Han er målrettet og peker mot de parallelle prosjektenes avslutning; guttenes tur til fyret, og Lily som skal bli ferdig med bildet. Familien returnerer til sommerhuset og etter mye tvil drar de ut til fyret, men ikke med moren, slik James hadde ønsket den gangen for ti år siden. James venter hele veien på at faren skal tyrannisere dem som før, men i stedet anerkjenner faren endelig James.

Lily Briscoe blir endelig ferdig med sitt portrett av Mrs Ramsay og forsoner seg slik med hennes død og befrir seg samtidig fra kontroll hun hadde over Lilys liv. (Kilde: Wikipedia).

 

hesterPer Petterson Ut og stjæle hester Trond var 15 år gammel sommeren 1948, han var på setra sammen med faren sin, og det han opplevde den sommeren – død, svik – skulle forandre grunnlaget for livet hans. 67 år gammel har han flyttet ut til et lite hus ved en innsjø langt øst i landet, sammen med hunden sin; han mistet sin andre kone for tre år siden. «Hele livet har jeg lengta etter å være aleine på et sted som dette. Sjøl når det var på det fineste, og det har ikke vært sjelden. Så mye kan jeg si. At det ikke har vært sjelden. Jeg har vært heldig.» Hans nærmeste nabo viser seg å være en annen skadeskutt eldre mann med hund, en han kjente før, og som han må forholde seg til, og så begynner sommeren 1948 å plage ham. (Kilde Oktober).

 

mioAstrid Lindgren Mio, min mio en roman første gang utgitt i 1954 og som er skrevet av Astrid Lindgren. Boken handler om den foreldreløs gutten Bosse som ikke føler seg hjemme hos sine adoptivforeldre i Stockholm og i stedet drar til «Landet i det fjerne» hvor han møter sin virkelige far. Det viser seg at Mio egentlig er en prins, og faren har ventet og lett etter ham helt fra han ble født. Nå må Mio ta opp kampen mot Ridder Kato, som kidnapper barn og undertrykker folk. Sammen med kameraten JumJum og hesten Miramis rir han ut for å bekjempe Ridder Kato. (Kilde: Wikipedia).

 

magnetLars Saaby Christensen Magnet er fortellingen om det umake paret Jokum og Synne. De møter hverandre på Sogn Studentby i Oslo på syttitallet, og vi følger dem videre til San Francisco, hvor Jokum etablerer seg som fotograf og Synne som hans kurator.  Magnet handler om tid, kunst og jetlag. Men den er først og fremst en kjærlighetsroman. Jokum lover Synne: Jeg skal elske deg frisk. (Kilde: Cappelen Damm).

 

gulliksenGeir Gulliksen Kan vi gjøre det igjen Gulliksen debuterte som forfatter da han var 22 år gammel, i 1986, og nesten like lenge har han skrevet artikler om litteratur. I tillegg til å virke som romanforfatter, poet, barnebokforfatter og dramatiker, har han gjort seg bemerket som forlagsredaktør og en kontrær entusiast på litteraturens vegne. Han har skrevet artikler om romanforfattere og poeter, om hvordan dikt kan brukes og om skjønnlitteraturens betydning for hvordan vi forstår oss selv, om virkelighetsfascinasjon og litteraturhat, om teater og politikk, og om tommelfingerregler og forleggeri. I «Kan vi gjøre det igjen» foreligger en nesten komplett samling av hans sakprosa. (Kilde: Aschehoug).

 

gryttenFrode Grytten Popsongar  24 timar, 24 stader, 24 songar, 24 historier. Musikken dannar eit bakteppe for desse oftast triste, av og til tragikomiske, men alltid djupt menneskelege lagnadene. Her er jenta som er forbanna over kor opptatt mora er av Britney Spears, kona som med si «drømmekraft» er unormalt oppslukt av Tom Jones, mannen som vil drukne bikkja si fordi han meiner hunden har øydelagt samlivet med kona. Mange av tekstene handlar om kjærleik som er på veg – til å bli noko meir, eller til å bli borte, som ikkje blir noko av, og dei viser korleis kjærleiken også fører med seg hat, sorg, smerte og melanokoli. (Kilde: Samlaget).

 

faustJohann Wolfgang von Goethe Faust Goethe (1749-1832) er kanskje mest kjent for Faust, som han jobbet med inntil sin død. Første del utkom i 1808, annen del etter hans død. Dette verket er et høydepunkt i tysk litteratur og gir summen av Goethes livsanskuelse og tankeverden. ( Store norske leksikon).

 

BOK365 noterer også at Sigrid Undset, Karl Ove Knausgård, Paul Auster, Leo Tolstoj og John Irving er godt representert i kronprinsessens bokhylle.

 

IMG_7185

 

Les også: Kronprinsessens utenforskap