Erling Sandmo døde på skitur

Erling Sandmo (1963-2020) foto: Nasjonalbiblioteket

Den nye sjefen for kartsenteret ved Nasjonalbiblioteket ble bare 56 år gammel.

Historikeren, forfatteren og musikkanmelderen Erling Sverdrup Sandmo (56) døde brått fredag, på skitur, melder NRK. Erling Sandmo etterlater seg sin samboer gjennom mange år, Brita Brenna og tre barn.

Erling Sandmo var en av våre mest anerkjente og allsidige akademikere.  Han ble cand.philol. ved Universitetet i Oslo i 1991 og disputerte til doktorgraden i 1998. I flere år var han professor i historie ved Universitetet i Oslo, Institutt for arkeologi, konservering og historie, med spesialisering innen mange historiske felt, som kriminalhistorie, rettshistorie og klassisk musikkhistorie. Sandmo skrev en rekke bøker, og ble oversatt til flere språk. Han var fast musikkanmelder i Morgenbladet og mangeårig programleder for musikkprogrammer i NRK, blant annet for På sporet i P2.

Høsten 2016 knyttet Sandmo seg til Nasjonalbiblioteket som forsker II. Et år senere gikk han inn i stillingen som leder for Nasjonalbibliotekets kartsenter. Her både ledet han oppbyggingen av det nye senteret og arbeidet med forskning og formidling av karthistorie, basert på Nasjonalbibliotekets kartsamling. Han hadde en enestående formidlingsevne, og han var høyt skattet i det akademiske miljøet, av publikum og av sine kollegaer, skriver Nasjonalbiblioteket hvor Sandmo nettopp var ansatt i fast stilling som leder for kartsenteret, i en pressemelding.

Sandmo ble intervjuet i BOK365 så sent som 14. januar i år. Da sa han:

– Nasjonalbibliotekets samling av kart er himmelen for den som er opptatt av historier om verden. Og hvem er ikke det? Senteret gir unike muligheter for forskning og formidling, og jeg skal få jobbe der sammen med landets flinkeste eksperter – for en institusjon med en klar retning, et tydelig samfunnsengasjement, og med en sjenerøs forståelse for at Norge er et land fylt av folk med egne og spesielle interesser. Jeg tror vi kan gjøre Kartsenteret til et nasjonalt og et internasjonalt møtested for nysgjerrige, kunnskapstørste mennesker av alle slag.

Les hele intervjuet med Erling Sandmo her