Er Ferrante en mann?

SAMLAGETS M: Håkon Kolmannskog vil ikkje avsløra kven som blir agenten hans.

Elena Ferrante er igjen bokaktuell i Norge. Men er forfatteren egentlig en mann? - Unødvendig jakt, mener Håkon Kolmannskog i Ferrantes norske forlag Samlaget.

– Jeg syns argumentene fra forskergruppen er ganske tunge, sier May Grethe Lerum.

Mange har spekulert i hvem som befinner seg bak det verdensberømte forfatterpseudonymet. For to år siden mente den italienske journalisten Claudio Gatti han hadde klart å sirkle inn forfatterens virkelige identitet. Han pekte ut den italienske oversetteren Anita Raja som hovedmistenkt. Nå mener altså en gruppe forskere at han har tatt feil.

Men man kan ikke si Gatti bommet grovt i sin gjetting. Forskergruppen mener nemlig det er Rajas mann, Domenico Starnone, som står bak de verdenskjente bøkene.

LES OGSÅ: Ferrante avslørt?

I forskningsrapporten hevder forskerne at Starnone, som tidligere har vært mistenkt som Ferrante, er den eneste forfatteren som har skrevet romaner som ligner Ferrantes, og at de to forfatterskapene har utviklet seg likt over tid.

Beviset ligger i litteraturen

– Resultatene la ikke rom for tvil, Elena Ferrante er Domenico Starnone, sier språkforskeren Michael Cortelazzo, som arrangerte undersøkelsen sammen med statistiker Arjuna Tuzzi.

ER DETTE FERRANTE?: Domenico Starnone (Foto: Italian Studies Princeton)

Starnone (f. 1943) arbeider som forfatter, manusforfatter og journalist. Det er særlig hans siste bok Bånd flere kritikere har trukket frem som bevis på likhetstrekkene med Ferrante. Ryktene om at det var han som stod bak Ferrante har florert siden 2006, men han gikk selv ut i 2017 og avkreftet dette. 

Sammenliknet 150 bøker

Det er en internasjonal forskningsgruppe, sammensatt av universitetsprofessorer, som i forrige uke la frem funnet sitt. De møttes på Universitetet i Padova i «Drawing Elena Ferrante profile workshop» for å diskutere resultatene av deres forskningsarbeid.

Forskerne har sammenliknet 150 romaner med Ferrantes forfatterskap for å se hvilke forfatter som ligner mest. Cortelazzo og Tuzzi har blant annet fått hjelp av andre internasjonale forskere innenfor forskjellige fagfelt. Her finner vi blant annet to polske litteraturvitere, Jan Rybicki og Maciej Eder, grekeren George Mikros, som utviklet programvaren for analysen, franske Pierre Ratinaud, og to datavitere, sveitsiske Jacques Savoy og amerikanske Patrick Juola.

Forskerne har blant annet undersøkt en liste over ord som utelukkende brukes av Ferrante og Starnone. Blant hypotesene til laget er det at Raja og Starnone arbeider sammen om bøkene:

– Jeg tror vi ser så stor likhet med Starnone fordi han har den endelige redigeringen av bøkene, sier Cortelazzo.

Tunge bevis

– Jeg syns argumentene fra forskergruppen er ganske tunge. Det virker sannsynlig at paret Starnone/Raja står bak, sier May Grethe Lerum, og legger til:

– Det som svekker teorien er jo at hele verdenspressen har prøvd hardt å finne ut av saken, trolig med alle midler. Det er rart at ingen har funnet sikre beviser – eller har de bare tjent så mye at de kan betale enhver snushane?.

Men Lerum lever godt med å ikke vite den ekte identiteten til Ferrante:

– Jeg syns det er fint at vi ikke kjenner Elena. Uansett har hen garantert en frodig oppvekst og livshistorie, som heller bør fortelles i skjønnlitterær form enn på all verdens «Skavlan». Kanskje hovedpersonen i neste bok er en kommersielt vellykket forfatter?

Ferrantes norske forlag, Samlaget, syns det også er unødvendig å grave i hens virkelige identitet:

– Elena Ferrante har sjølv uttalt at anonymitet er viktig for den kunstnarlege fridomen hennar. Det har vi full forståing for og tykkjer andre òg bør respektere dette. Dei fabelaktige bøkene til Ferrante talar godt for seg sjølv, sier forlagssjef Håkon Kolmannskog.