Englepappa treffer leserne

–Magne Helander er en ærlig og åpen forteller, som avmystifiserer vårt forhold til døden, sier forlagssjef Anne Gaathaug i Kagge. Forlaget trykker stadig nye opplag av «Englepappa».

Det er helt uvanlig å trykke ikke bare ett, men to nye opplag av en bok etter bare en uke på markedet. Men leserne omfavner rett og slett denne boka, og det gleder oss at denne sterke og velskrevne historien går hjem hos folk, sier forlagssjef Anne Gaathaug.

Kagge Forlag trykker nå Magne Helanders Englepappa i to nye opplag, etter bare én uke i salg. Boka er dermed oppe i 15 000 eksemplarer.

Les også: Englepappa inn på Boklista

 

Høyt inn på listene

«Da har jeg blitt pappa til en nydelig engel. Akkurat nå dro hun videre til en ny verden.» Slik fortalte Magne Helander over 80 000 følgere på Facebook at datteren Ylva var død av kreft i fjor høst. Da hadde det gått fire år siden Ylva fikk påvist en alvorlig hjernesvulst. Det ble en lang reise med en jente som fikk oppleve sju år av livet her på jorden.

 

Englepappa

 

Nå er altså hans og Ylvas historie kommet mellom to permer og fredag seilte Englepappa inn på andreplass på den norske bestselgerlisten.

 

Har syke barn selv

–Blant mange sterke historier der ute: hvorfor treffer denne ekstra godt?

–Mange har et forhold til historien allerede og kjenner den mer fragmentert fra medier og sosiale medier. I boka får folk presentert fortellingen i et bredere og dypere format, sier Gaathaug og legger til: – Englepappa er en velskrevet og godt fortalt bok, der Magne Helander er en veldig ærlig og åpen forteller. Han har klart å berøre mange gjennom det han formidler.

 

–Overveldende mottagelse

Det er ikke bare gjennom boksalget Magne Helander opplever responsen. Han forteller at han får mange tilbakemeldinger direkte fra leserne:

–Boka har fått en helt overveldende mottagelse. Jeg har fått utrolig mange tilbakemeldinger fra lesere den siste uka, og er veldig glad for at så mange tar til seg historien vår. Blant annet forteller en del lesere som selv har syke barn at de kjenner seg igjen i boka og synes den er til hjelp, sier Magne Helander.

 

Helander Magne

Magne Helander: –Mange av leserne har selv syke barn.

 

Kjærlighet og muligheter

For Magne er ikke historien om Ylva kun en historie om sykdom, sorg og fortvilelse, men også kjærlighet og muligheter. –En av grunnene til at jeg begynt å dele tankene mine på Facebook, var at jeg ville fortelle at det faktisk er noen fine ting med å ha et sykt barn også. Jeg ville aldri, og det vet jeg helt sikkert, blitt kjent med Ylva slik som jeg fikk muligheten til, hvis hun hadde levd til jeg døde. Jeg ønsket å fortelle at veien mot døden kan være vakker. Trist, men full av kjærlighet.

 

Bildelegg side 4

 

Avmystifiserer døden

Akkurat dette mener også Anne Gaathaug er et viktig aspekt ved boka: –Magne er med på å bryte noen barrierer. Han forteller åpent om hvordan det kan være hverdag og gode stunder selv når en familie er inne i det vanskeligste av alt. Et stort antall av oss forholder oss til sykdom og død på et stadium i livet, og boka er kanskje med på å avmystifisere forholdet vi har til døden.

–Kan du huske noen tidligere Kagge-bokutgivelser i samme sfære, som har truffet leserne like godt?

Skynd deg å elske av Laila Lanes og Jan-Henry T. Olsen. Kanskje fordi den beveger seg litt i det samme skjæringspunktet mellom det hverdagslige og det høydramatiske i livet.

 

–Må være noe annet og mer

Sosiale medier er blitt en viktig rekrutteringsarena for forlagene, hva gjelder forfattere og bokprosjekter?

–Vi kan gjerne oppdage forfattere og gode historier gjennom sosiale medier. Eksempelvis Helena Brodtkorb og Mammasjokket. Men en bok må være noe annet og mer enn det man kjenner til gjennom nettet, det må være et selvstendig produkt, en selvstendig historie. Vi ble som mange andre oppmerksomme på Magnes og Ylvas sterke fortelling gjennom Facebook og gjennom medier, men var opptatt av at deres fortelling skulle forvaltes ordentlig også i bokform. Medforfatter Randi Fuglehaug, som har hatt nær kontakt med Magne i skrivearbeidet, er definitivt en viktig faktor til at vi har kommet i mål med det, sier Anne Gaathaug.

 

 (Foto: Kagge Forlag / Bilder fra Englepappa)