Endelig ble det Fosse!

-Denne prisen kom til rett tid, sa Jon Fosse da han tirsdag kveld mottok Nordisk råds litteraturpris for "Trilogien: Andvake. Olavs draumar. Kveldsvævd".

Nordisk råds litteraturpris 2015 er tildelt Jon Fosse for Trilogien: Andvake. Olavs draumar. Kveldsvævd (Samlaget), Fosses kritikerroste kjærlighetstrilogi om Asle og Elida.

-Jeg har fått mange priser opp gjennom årene, men det har først og fremst vært for dramatikken. Men prosaen min er like viktig for meg som dramatikken, sa Jon Fosse da han mottok prisen i Reykjavik tirsdag kveld. -I fremtiden er det prosa jeg kommer til å skrive, ikke dramatikk. Derfor kom denne prisen til rett tid. Så takk, takk, takk for Nordisk råds litteraturpris.

Prisen er på 350 000 danske kroner.

 

«Uendelig stolte»

– Siden Fosses litterære debut med Raudt, svart i 1983 har vi i Det Norske Samlaget fått følge et produktivt forfatterskap i stor utvikling og utbredelse, skriver forlaget i en pressemelding. – Vi er uendelig stolte over at Fosse får prisen for trilogien og håper den vil finne mange lesere, uttaler forlaget i sin hyllest til årets litteraturprisvinner.

 

«Eit meisterverk»

Her er forlagets omtale:  Andvake (2007) er ei vakker og urovekkjande forteljing om spelemannen Asle og kjærasten Alida. Huslause og søvnlause vandrar dei i regnet i Bjørgvin. Dei drep for å skapa eit liv for seg sjølv og barnet dei ventar. I Olavs draumar (2012) møter vi Asle på veg for å skaffe ringar. Asle og Alida skal bli ektefolk. I staden endar Asle med å bøte med livet for gjerningane sine. I det siste bandet, Kveldsvævd (2014), får vi vite korleis det gjekk med paret som ofra samvitet for kjærleiken gjennom gamle Ales, dotter til Alida. Vi følgjer Alida og den vesle sonen Sigvald tilbake til Dylgja, staden Asle og Alida ein gong rømte frå. Trilogien er eit meisterverk om to elskande som prøver å finne sin stad i verda.

 

Jon Fosse

 

Strålende anmeldelser

Trilogien har fått strålende kritikk av et samlet norsk anmelderkorps: «Noe av det enkleste og fineste Jon Fosse har skrevet … I innhold ruver de godt i Fosses forfatterskap og nyere norsk litteratur … Varmen Fosse har for sine hardt prøvede, helt alminnelige mennesker, gir ualminnelig fin litteratur», skrev Terje Eidsvåg i Adresseavisen. «Det er ingen tilfeldighet at han stadig oftere blir nevnt i forbindelse med Nobelprisen i litteratur», skrev Gro Jørstad Nilssen i Bergens Tidende. «Jon Fosse er en av våre mest særpregede forfattere, en mystiker hvis språk lar naturen leve, en dikter som med sin stemme får prosa til å synge» skrev Dagbladets Andreas Wiese.

 

Dette var årets nominerte:

Danmark:

Pia Juul: Avuncular. Onkelagtige tekster

Diktsamling, Tiderne Skifter, 2014

 

Helle Helle: Hvis det er

Roman, Samleren, 2014

 

Det samiske språkområdet:

Niillas Holmberg: amas amas amasmuvvat

Diktsamling, DAT, 2013

 

Finland:

Peter Sandström: Transparente Blanche

Roman, Schildts & Söderströms, 2014

 

Hannu Raittila: Terminaali (Terminal)

Roman, Siltala, 2013

 

Færøyene:

Sólrún Michelsen: Hinumegin er mars

Roman, Mentunargrunnur Studentafelagsins, 2013

 

Grønland:

Niviaq Korneliussen: HOMO sapienne

Roman, Milik, 2014

 

Island:

Jón Kalman Stefánsson: Fiskarnir hafa enga fætur (Fiskarna har inga fötter)

Roman, Bjartur, 2013

 

Þorsteinn frá Hamri: Skessukatlar (Jättegrytor)

Dikt, Mál og menning, 2013

 

Norge:

Kristine Næss: Bare et menneske

Roman, Oktober, 2014

 

Jon Fosse: Trilogien: Andvake. Olavs draumar. Kveldsvævd

Roman, Samlaget, 2014

 

Sverige:

Therese Bohman: Den andra kvinnan

Roman, Norstedts, 2014

 

Bruno K. Öijer: Och natten viskade Annabel Lee

Diktsamling, Wahlström & Widstrand, 2014

 

Åland:

Karin Erlandsson: Minkriket

Roman, Schildts & Söderströms, 2014

 

 

(Hovedfoto: Magnus Froderberg / Norden)