BOKHØSTEN: – Til og med sakprosaen vår handler om skjønnlitteratur i år, sier Guro Johansen i Tiden forlag.
Bladene endrer farge, og forlagene ruller ut sine høstbøker. Over de neste ukene vil Bok365 se nærmere på årets bokhøst gjennom presentasjoner av forlagenes høstlister. Vi starter hos Tiden – og med tre titler man burde merke seg på forlagets høstliste:
Gaute Heivoll er aktuell med «en mektig, fengslende og rik livsskildring». Tiden skriver at Min tid i disse skogene er en roman om kjærlighet og tilhørighet, om barnløshet og slekt, om psykiske lidelser, og om hvem man til slutt er når alt er blitt tatt ifra en.
Hilde Susan Jægtnes ble nominert til Brageprisen for sin forrige roman Jeg grunnla De forente stater (2021). Nå har hun beveget seg fra historisk til kontrafaktisk roman: Anitra er fortellingen om Edvard Griegs fiktive barnebarn Anitra som vokser opp til å bli en stor komponist og etter hvert Mussolinis foretrukne. Tiden kaller boken « en storslått roman om kunst og kjærlighet, krig, nazisme og nasjonalromantikk, ulikt noe annet du har lest!»
Forfatter og litteraturprofessor Janne S. Drangsholts hadde suksess i 2020 med Fra Shakespeare til Knausgård. 66 klassikere du naturligvis har lest. Denne høsten er det norske klassikere som står for tur. I Fra Snorre til Skaranger. 66 norske klassikere du naturligvis har lest får leserne servert lesninger av hele den norske litterære kanon fra 1200-tallet til 2024, illustrert av Therese G. Eide.
– Vi satser på det skjønnlitterære
– Vi er jo et forlag som satser på det skjønnlitterære, og det viser seg tydelig på listene våre denne høsten. En variert og sterk romanhøst med både humor og alvor, en poesitrio verdt å merke seg, og til og med sakprosaen vår handler om skjønnlitteratur i år, sier Guro Johansen, PR- og markedsansvarlig i Tiden.
Forlaget byr også på debutanter i år. Litteraturkritiker Jonas Hansen Meyer er aktuell med Nachspielet til Lippmann etter juleballet på Midtstuen skole, 1998.
– Det er en skarp og morsom, men også nådeløs fortelling om å være ung. For kampen for tilværelsen gjelder også i ungdomsskolen, kanskje særlig der. En dose Michel Houellebecq, en dose Darwin og en dose Jordan Peterson, ja det kan bli kynisk, forfriskende kynisk, forteller Johansen.
Og fra latter til tårer, en bok Johansen tror vil bevege leserne sterkt i høst er Rebecca Wexelsens Når jeg løper:
– Det er en er lavmælt minneutgraving som griper og engasjerer. Om hvordan takle livet når tragedier rammer. Om å hate å løpe, og hvorfor hun gjør det likevel. En sterk selvbiografisk roman i litterært slektskap med Naja Marie Aidts Har døden tatt noe fra deg så gi det tilbake og Joan Didions De magiske tankers år, sier Johansen.