En skikkelig nattugle

Sigbjørn Mostue vant Uprisen i slutten av mai, stemt frem av 750 ungdommer fra hele landet. Bli bedre kjent med ham her i vår ukentlige spalte.

750 ungdommer fra hele landet var med på å stemme frem den beste norske ungdomsboken fra 2014 da Uprisen ble delt ut i slutten av mai. Sigbjørn Mostue gikk av med seieren, og er denne ukas barnebok-profil. Finn ut hvordan han jobber – og hva han mener en god barnebok bør inneholde. 

 

Forfatter: Sigbjørn Mostue

 

I morgen er alt morkt_Brage_RZ2.indd

 

Aktuell med: I morgen er alt mørkt – Brages historie (Cappelen Damm)

En parasitt gjør menneskene gale av raseri skyller over verden. Vi følger Brage som opplever å få sin tenåringstilværelse tilintetgjort når smitten kommer til Norge, og han blir stilt overfor umenneskelige valg og handlinger.

 

 

 

 

 

Hvorfor skrev du akkurat denne boken:

Fordi det er en sterk historie, som kanskje har i seg flere aspekter som det er verdt å reflektere litt rundt.

 

Tre barnebok-favoritter: 

Asbjørnsen og Moes samlede eventyr. En kulturskatt med fabelaktig mye spenning

– Anne-Cath. Vestly: Lillebror og Knerten. Trygge og gode minner, om en ensom pjokk som finner en venn.

– Leif Ytteren: Krig og fred i Tostrupsgate. Rå guttebok fra 1920-tallets Oslo! Det var ingen kjære mor den gang.

 

Hvordan jobber du?

Jeg har en vag idé om, eller snarere en fornemmelse av hva boka skal handle om. Ser gjerne for meg en eller to scener jeg skal ha med, men når og hvorfor – det oppdager jeg etter hvert. Jeg ligger (bokstavelig talt) på sofaen hjemme oppe på loftstua og skriver med laptopen i fanget. Starter dagen når huset er tomt for folk, og jobber til det er på tide å lage middag. Når det drar seg mot deadline, tar jeg i tillegg natta i bruk. Er en skikkelig nattugle med inngrodd lakenskrekk.

 

Hvilken barnebok gjorde størst inntrykk på deg som barn?

Det vet jeg ikke om jeg kan svare på. Det var en lang rekke bøker som gjorde sterke inntrykk, hver på sin måte, hver til sin tid gjennom hele oppveksten min – fra Vil du kaste ball med meg til Morgan Kane.

 

Hvilken barnebokskikkelse ville du helst ha møtt?

Tarzan! Har hatt en drøm om å reise i Vest-Afrikas jungel helt siden jeg leste bøkene om apenes konge, og med ham som guide tror jeg det ville ha blitt en opplevelse å minnes.

 

Og hvem ville du helst selv ha vært?

Kanskje Harry Potter. Tror han har opplevd mye moro …

 

Hva må en virkelig god barnebok inneholde?

Det samme som alle andre gode bøker: Respekt for leseren, en så god historie at du helst ikke vil legge fra deg boka, og som i tillegg lever i deg etter at siste side er vendt. Helst bør den også ha åpnet nye horisonter i deg, fått deg til å se livet og verden med et litt annet blikk enn før du startet. Intet mindre …

 

På eventyr med Potter eller over de syv hav med Pippi?

Som sagt: Potter!

 

Mostue vant Uprisen i slutten av mai – du kan lese mer HER