Uprisen til Sigbjørn Mostue

Sigbjørn Mostue er tildelt Uprisen for ungdomsdystopien "I morgen er alt mørkt".

750 ungdommer fra hele landet stemte boken frem som den beste norske ungdomsboken fra 2014, og Mostue vant prisen foran forfattere som Jon Ewo, Simon Stranger, Tor Arve Røssland og Johan B. Mjønes.

– Dette føles veldig stort. Uprisen er en pris som henger veldig høyt, og det er de mest nådeløse kritikerne du kan tenke deg som står bak, så nå er jeg oppriktig stolt, forteller en glad Sigbjørn Mostue til BOK365.

 

– Berører leserne

«I morgen er alt mørkt» er første bok i en planlagt serie, hvor leserne blir kjent med tenåringen Brage som plutselig befinner seg midt oppe i en zombie-apokalype. Boken har fått gode tilbakemeldinger fra kritikere. Nylig ble rettighetene til både den og bok to i serien solgt til et dansk forlag.

– Hvorfor tror du boken din har truffet så godt?

– Jeg håper at det er flere ting. For det første at det er en spennende historie. De som satt i juryen bak Uprisen, og flere av anmelderne, sier at de lever seg veldig inn i hovedpersonen Brage og får medfølelse med ham, og det som skjer med ham. Det berører dem, og det gjorde det med meg også da jeg skrev boka, forteller Mostue.

 

Vil være politisk

"I morgen er alt mørk" har et samfunnskritisk budskap.
«I morgen er alt mørkt» har et samfunnskritisk budskap.

Ideen til boken fikk forfatteren høsten 2013.

– Jeg har faktisk basert denne boken på en parasitt som eksisterer. Det var den som ga meg ideen til fortellingen, forteller Mostue.

Han er opptatt av at det han skriver skal være realistisk, og understreker samtidig at han har et politisk budskap med boken.

– I hele mitt virke som forfatter har jeg forsøkt  å skrive om noe som er så virkelig som overhode mulig, enten jeg har skrevet fantasy, humor og nå dystopi. Jeg tror ungdommene har skjønt det jeg forsøker å vise dem, hvor skjørt  livet og samfunnet vårt er. Dette er en bok som kan leses ganske politisk. Brage og familien hans opplever det mange opplever i dag, som død og elendighet, og de ender til slutt opp som flyktninger. Det tror jeg ungdommene har blitt grepet av, sier Mostue.

 

Fordomsfulle voksne

Den myteomspunnede zombiefiguren har kommet sterkt fram i populærlitteraturen de siste årene, men Mostue har aldri vært opptatt av å skrive en zombie-roman.

– Du kan gjerne kalle vesenene i boken for zombier. Jeg har kalt dem forrykte,  og de kan leses som et bilde på mye.

Han opplever at ungdommer har lettere for å forstå budskapet hans enn voksne lesere.

– Jeg tror mange voksne lesere kan være litt fordomsfulle. De tenker «fy a meg, det der er en sånn zombieroman», og med de brillene på ser de ikke alt det andre som ligger der, forteller den prisvinnende forfatteren.

De nominerte til Uprisen – årets ungdomsbok var:
1957 av Jon Ewo, Cappelen Damm
Soledad av Tor Arve Røssland, Aschehoug
De som ikke finnes av Simon Stranger, Cappelen Damm
I morgen er alt mørkt av Sigbjørn Mostue, Cappelen Damm
Blodspor i Klondike av Johan B. Mjønes, Aschehoug

Uprisen arrangeres av Foreningen !les i samarbeid med Norsk Litteraturfestival og Den kulturelle skolesekken/Fylkesbibliotek. Vinneren mottar en sjekk på 10 000 kroner. Andre del i Mostues ungdomsserie utgis til høsten.

 

 

(Hovedfoto: Cappelen Damm)