En særnorsk fredagstaco

Fredagskvelden må inneholde kos, men den behøver ikke være usunn.

Tacoen er en selvskreven gjest i mange norske hjem på fredagskvelden. Denne enkle og smakfulle retten er blitt en ekte norgesvenn løpet av de korte årene siden den ble introdusert. De fleste sverger til kjøttdeig og ketchup på lefsa, men hvorfor ikke forsøke en litt sunnere vri på fredagskvelden?

 

Laksetaco er en enkel måte å få ungene til å spise mer fisk, samtidig som den sørger for fredagskosen forblir slik den alltid har vært. Men bare så det er sagt; når man først har smakt laksetaco, går man aldri tilbake.

 

Intoleranse betyr ikke kjedelig mat

 

Balas-Kjernesunt

 

Ukens fredagsoppskrift er hentet fra boken Kjernesunt (Gyldendal), en perfekt bok for deg som ikke spiser gluten, melk og sukker – men som elsker god mat. Boken, med sine 30 oppskrifter, presenterer mat vi alle burde spise. Dette er også en familiekokebok som fint kan brukes i hverdagen. Når en i familien har intoleranser, er det fint å kunne fortsette å lage en middag.

 

Balas-Julie_-

 

Forfatter Julie Ilonas Balas har slitt med matintoleranse siden barnsben, inntil hun i voksen alder fikk rede på hva hun ikke tålte. Da måtte hennes kosthold forandres drastisk, og spørsmålet ble dermed hva hun egentlig kunne spise, og om favorittrettene måtte kastes ut av vinduet

 

Sunt og godt

 

Kjernesunt er resultatet av Julies radikale kostholdsendring, som har ført til at Julie i dag har fått energien tilbake og er i dag frisk, takket være sitt nye kosthold bestående av mat hun tåler – som attpåtil smaker godt.

 

I denne oppskriften finner du ingen tilsetningsstoffer eller mettet fett – men den gode smaksopplevelsen har vi ikke spart på.

 

Laksetaco i hjertesalatblader

 

laksetacohjerteblad

Ingredienser: 

600 g laks

Havsalt og nykvernet pepper

2 lime – saften av

3 avokadoer, skrelt og oppdelt

2 hvitløksfedd

1 rød chili

1 bunt koriander

10 cherrytomater

1 rødløk

2 hjertesalathoder

 

Serveres gjerne med salsa

 

Fremgangsmåte

 

Legg laksen i en ildfast form. Krydre med litt havsalt og nykvernetpepper og hell over saften av en lime.

Stekes ved 180 °C i 10–20 minutter avhengig av størrelsen på stykket.

La laksen hvile litt før du flaker den opp med en gaffel.

Lag en guacamole ved å ha avokado, hvitløkfedd, chili, koriander og limesaft og bruk en stavmikser for å kjøre den glatt. Rør inn finhakkede cherrytomater og hakket rødløk, og smak til med litt havsalt og nykvernet pepper.

Vask og tørk de største hjertesalatbladene.

Dander salaten med guacamole, laks og salsa.

Topp gjerne med litt ekstra koriander.

 

 

Foto: Studio Dreyer Hensley.