– En redningsaksjon for bøkene

– "Bøker er ferskvare"-setningen blir jeg bare lei meg av, sier Ida Fjeldbraaten. Hun har startet en Instagram-konto for å redde bøker fra makuleringsdøden.

– Kontoen kommer nok ikke til å gjøre gamle bøker til nye bestselgere, men den vil  forhåpentligvis skape noen møter mellom bøker og lesere som ellers ikke hadde funnet sted, sier Ida Fjeldbraaten.

Hun så seg lei på at bøkene ble behandlet som om de hadde en «best før»-dato, og ble sendt til makulering. Som en motreaksjon startet hun instagramkontoen @restopplag:

– Ideen og konseptet er jo ganske enkelt – en kanal som videreformidler restopplag fra den som sitter på bøkene til potensielle lesere. All kontakt mellom leser og selger skjer altså dem imellom.

Ideen kom etter spørsmål fra forfatterne selv:

– Det var en idé jeg fikk etter å ha snakket med mange forfattere som sitter på restopplag rundt omkring.  Jeg synes jo det er veldig trist at vi omtaler og behandler bøker som ferskvare, at det er produkter som går ut på dato, det river jo i en litteraturelskers hjerte, men jeg forstår jo også den praktiske hverdagen til forlagene.

Bokhandlervindu på internett

– Forfattere får tilkjørt kasser på kasser av usolgte bøker for å redde dem fra makuleringsdøden. Mange får gitt bort og solgt et par bøker til venner og familie, men synes det kan være litt «kleint» å pushe bøkene videre på folk der ute. Så da står de der da, bøkene, i kjellerboder, på loft og i pappesker, forteller Ida.

Hun har ingen store ambisjoner for kanalen, men vil gjerne at den skal vokse organisk og ikke minst brukes. Hun er veldig fornøyd med oppstarten:

– Det er overraskende gode titler som kommer inn i innboksen. Jeg er skikkelig stolt av «feeden» på kontoen, det er litt som å eie et bokhandlervindu mot folk på internett med bøker som er litt eldre enn nyhetene vi ser i bybildet, men som er «box-freshe» og like gode som da de kom ut, ofte bare for et par år siden.  Jeg må innrømme at ganske mange av bøkene nå har havna i hylla mi.

Og tilbakemeldingene har vært positive:

– Jeg tror at det er et problem for mange, og det har kanskje vært litt etterlengta med et initiativ som tar tak i dette. Jeg ser for meg at det kan være ganske kjipt som forfatter å få de eskene hjem – at dette var langt unna det man så for seg på lanseringsfesten av den samme boka.

Bøker er ikke ferskvare

– «Bøker er ferskvare»-setningen blir jeg bare lei meg av. Så det skulle jeg ønske vi hadde slutta å si. Kanskje det holder? Da har dette initiativet i hvert fall gjort noe.

Ida kaller kanalen «et lite bidrag» til de som sitter inne med bøker eller tidsskrifter som er «ute av loopen». Men hun er klar på at dette ikke er et ledd i «gjenbrukstrenden»:

– Overhodet ikke. Dette er mer en redningsaksjon som kan redde leseropplevelser man ellers hadde gått glipp av fordi boka er et par år gammel. Folk må gjerne kjøpe nye bøker i tillegg. Spesielt i de smalere utgivelsene så vi ikke trenger denne kontoen i fremtiden. Det er heller et motsvar på bøker-er-ferskvare-sjargongen i bokbransjen.

Har du en oppfordring til forlag, bokhandlere og andre?

– Kjøp bøkene fra kontoen! Og har dere restopplag som dere vil legge ut – send det over. Og følg kontoen!

 

(Hovedfoto: Magnus Stivi)