Klart for Vårfestivalen

I dag går startskuddet for Cappelen Damms nye litteraturfestival, og festivalsjefen gleder seg.

– Jeg er jo en av de få hanene i kurven, men jeg gleder meg. Jeg håper, og tror, at det kommer masse mennesker, og at publikum får møte forfattere de kjenner til, og at de kommer borti noe nytt, sier festivalsjef Knut Gørvell.

Ifølge forlaget er festivalen til for «inspirasjon og leseglede», og de tre neste dagene er det duket for tjue arrangementer hvor publikum kan møte både norske og internasjonale sakprosa og feelgood-romanforfattere.

– Vi ønsket en vårfestival fordi vi tror leserne trenger påfyll før sommeren, og vi har lenge snakket om å arrangere en festival dedikert til feelgood-forfatterne, forteller Gørvell.

Mellom sak og skjønn

Kommer: Andreas Viestad

For det er nettopp møtet mellom sakprosa og skjønnlitteratur denne festivalen skiller seg ut fra andre litteraturfestivaler:

– Vi har tidligere hatt en rekke arrangementer hvor vi har koblet sakprosa og inspirasjonsbøker sammen, og det har vært veldig vellykket. Nå vil vi prøve å dedikere en hel festival til kombinasjonen av sakprosa og skjønnlitteratur.

– Men hvem er festivalen rettet mot?

– Festivalen er for den gode leseren, som vi pleier å si. Publikummet har mye bredere interesser enn for eksempel på krimfestivalen, som kun går mot en sjanger. Hovedmålgruppen er kulturkvinner, og det finne med denne målgruppen er at de ikke bare er svært interessert i skjønnlitteratur, men også i sakprosa.

Les også: Cappelen Damm starter vårfestival

Festkveld

Kommer: Alyson Richman

I løpet av festivalens tre dager kan publikum møte store internasjonale forfatternavn som Sarah Jio, Jan-Philipp Sendker, Alyson Richman og Lucy Dillon. Men også flere norske: Henriette Lien gir deg yogatips mens Andreas Viestad og Trond Svendgård gir deg matglede. Men det er kveldene som blir høydepunktene, ifølge Knut Gørvell:

– Festkveldene på torsdag og fredag er klare høydepunkter.

Torsdagen avsluttes med en stor inspirasjonsfest og fredag med en festkveld i Rokkokkosalen på Grand Hotel. Sistnevnte er allerede fullbooket.

Kommer: Sarah Jio

– Det fine med disse to kveldene er at de er en mini-variant av hele festivalen. Her vil publikum på oppleve mye, og det er noe for en hver smak, sier Gørvell.

Tror og håper på flere

Dette er første gang denne festivalen arrangeres, men festivalsjefen håper det blir flere:

– Det er litt som det var med Krimfestivalen da den startet for syv år siden. Første året er en test, og dersom det er vellykket, utvikler vi det videre. Vi både håper og tror dette kommer til å bli vellykket.

– Men ønsker dere en tilsvarende festival som krimfestivalen, hvor flere forlag er med?

– Cappelen Damm har masse forfattere innefor feelgood-segmentet i stallen, så vi føler ikke noe savn etter andre akkurat nå. Det savnet vi følte på var at den alvorlige skjønnlitteraturen har sine festivaler og krim har sitt, men det var et hull i festivalmarkedet etter feelgood.

Vårfestivalen arrangeres av Cappelen Damm i samarbeid med Bazar forlag, Arneberg forlag, Bestselgerklubben, Hobbyklubben, Bokklubben Energica og Tara.

 

Du kan se hele programmet her.

 

(Foto Gørvell: Vebjørn Rogne, øvrige foto: Vårfestivalen)