– En problemfri time i gode venners lag

Innholdsredaktør i Cappelen Damm, Håvard Røsæg (Foto: Privat)

DAGENS SOMMERGJEST: Håvard Røsægs sommerønske er vel ikke for mye å be om?

Innholdsredaktør i Cappelen Damm, Håvard Røsæg, tilbringer sommeren i Kroatia, på Tøyen, Nesodden og på Øyafestivalen. Alt i gode venners lag, med god musikk i bakgrunnen.

– Hvor tilbringer du ferien?

Akkurat nå sitter jeg i en bil på vei nedover kontinentet, retning Kroatia, sammen med kjæreste og venner. Ellers er jeg å finne på en bar i Tøyenområdet eller en strand på mitt kjære hjemsted Nesodden. Og på Øyafestivalen.

– Hva må en god sommerferie inneholde?

Jeg er ikke kresen, men en problemfri time eller to i gode venners lag, for å parafrasere en godlåt – det er vel ikke å be om for mye?! Apropos godlåter: Sommerferien bør jo inneholde musikk. På festival eller fest, på balkongen en sen kveld, eller fra en radio summende i bakgrunnen på en hytte.

– Hvilken bok er den beste du har lest så langt i år? Og hvilken ligger øverst i bokbunken i ferien?

For å ta en ikke-Cappelen Damm-bok først: Blant de største opplevelsene i år er Edouard Louis’ Forandre seg. Metode. Louis skriver med en brutal ærlighet og evne til å se seg selv i sammenhenger som gjør den personlige fortellingen lærerik og allmenngyldig.

I høst drar jeg til Japan, omtrent samtidig som oversatt-redaksjonen lanserer et nytt forfatterskap på norsk, Elisa Shua Dusapin. Hun er en ung fransk-sveitsisk forfatter som i 2021 vant National Book Award i USA, og de korte romanene Vinter i Sokcho og Pachinko-kulene er satt i henholdsvis Korea og Japan. Vi gir ut begge to, som beskrives som en slags blanding av Marguerite Duras og Sayaka Murata. Med andre ord: Perfekt sommerlesing – og oppvarming til tur.

Og så skal jeg få lest noen debutanter. Både Nadine Mackell, Cornelius Steinkjer og Erling Simon har fått masse god omtale for sine debuter, som jeg enda ikke har rukket å lese, men det gjør meg selvfølgelig veldig nysgjerrig på hvilke nye stemmer vi har i vente de neste årene.

– Automatisk fraværsmelding eller litt mailsjekking fra stranden?

SoMe sover aldri, så det kan hende jeg titter innom, selv om fraværsmeldingen er på. Men har hørt det er veldig sunt å la hodet få litt pause, så jeg satser på å la være.

– Hva står på bordet hvis du får velge ditt perfekte sommermåltid?

En klassiker: Selvfisket makrell, stekt med rømmesaus.

– Hvem ville du invitert til bords, hvis du ikke kunne velge familie eller kjæreste?

Kunne tenkt meg å dra på dobbeldate med Jean-Paul Sartre og Simone de Beauvoir, hvis det er innafor å velge blant de døde. Men da trenger jeg litt tid på Duolingo først.

– Ditt beste ferieminne?

Det beste har jeg nok glemt i øyeblikket, men jeg har varme minner fra Fyrsteilene utenfor Nesodden i barndommen, mens syrinbuskene er i full blomst. Øy er gøy!

– Hvem i Bok-Norge vil du helst gi en blomsterbukett?

Tone Hansen, min forståelsesfulle, arbeidsomme og dyktige sjef, fortjener en stor bukett. Det gjør selvfølgelig også alle de flinke folka i Cappelen Damms digitalavdeling.

– Hvis du fikk være kulturminister for en høst – hva er det første du ville gjort?

Dobbeltsjekket alle bindinger og inhabiliteter!

– Hvis du kunne satt én bok på pensum i norske skoler; Hvilken og hvorfor?

Stort sett er det en hyggelig og takknemlig jobb å lage SoMe-innhold for bøker. Men for noen uker siden måtte vi stenge kommentarfeltet under en TikTok-video av Benjamin Baarli Silseths Stolt, fordi det flommet over av hetsende kommentarer. Det understreker jo at det er en nødvendig og viktig bok, og at vi fortsatt har en vei å gå når det gjelder forståelse og aksept for alle typer identiteter og kjærlighet. Som pensum kan boka kan være en god støtte for de som ikke har noen å spørre, og en solid innføring for de som ønsker å være en god venn og alliert.

– Hvilken overskrift håper du å se på Bok365 til høsten?

Cappelen Damm går viralt!

– Hvilket spørsmål burde vi ha stilt deg? (Og hva ville du ha svart?)

Hva er den beste isen? Sandwich, så klart.