Oliver Opheim

En manns frivillige forfall

Ukens forfatter er fascinert av det åpenlyse forfallet han ser rundt seg, og elsker Tom Kristensens legendariske gå-til-grunne-roman Hærverk. Og han er bare tjuefire!   

 

 

Forfatter: Oliver Opheim (24)

 

Aktuell med: Mann går på bar, Kvalshaug Forlag

Boken handler om en desillusjonert, middelaldrende manns frivillige forfall på en barkrakk i Bergen. Han går til baren slik andre går til arbeidet, og han har planer om å drikke seg i hjel, men en kveld møter han en ung jente som han fornemmer kan være redningen.

 

Hvorfor skrev du akkurat denne boken: Jeg lot meg fascinere av tanken på det åpenlyse forfallet som finnes rundt oss hver eneste dag. Jeg ville gi en stemme og en historie til en mann i oppløsning.

 

Kvalshaug_Opheim_Bar_v2

 

Tre favoritter:

  • Tom Kristensen: Hærverk. Ingen har beskrevet alkoholens forfall på en så skremmende realistisk måte.

 

  • Joseph Roth: Radetzkymarsjen. Roth skildrer Østerrike-Ungarns undergang og den nye generasjonens tunge bør på en måte som er både livsbejaende og melankolsk på samme tid.

 

  • Alfred Döblin: Berlin Alexanderplatz. Historien om Franz Biberkopf er rørende, skitten, ekkel, skremmende, samtidig som den er skrevet i et språk og en form som inkorporerer storbyen på en måte få kan matche.

 

Uslipt diamant:

  • Heimito von Doderer: Die Dämonen (The Demons). Verken uslipt diamant eller nykommer, men sikkert ukjent for mange nordmenn. Tror faktisk ikke denne finnes på norsk. Østerriksk forfatter som skildrer mellomkrigstidens Wien i et språk og med en rikdom som får en til å tenke på Proust og hans livsverk.

oliver_opheim

 

Sist leste bok:

  • Louis-Ferdinand Céline: Reisen til nattens ende. Leste den for andre gang i forbindelse med en studieoppgave. Skrevet i en ’stygg’ form, men språket er samtidig nydelig. Misantropisk som ingen annen. Utrolig fascinerende bok.

 

Hvordan jobber du?

  • Jeg skriver en setning og satser på at flere vil følge. Jeg jobber som oftest hjemme da jeg er avhengig av fast tilgang til filterkaffe. Jeg jobber helst om morgenen eller kveld. Midt på dagen, når dagslyset siver inn gardinen og jeg hører barn og voksne komme hjem fra skole og jobb, er det nesten umulig å få skrevet noe av verdi.

 

Hvilken litterær skikkelse ville du helst hatt stevnemøte med? Jacob i fra Virginia Woolfs Jacob’s Room. Nesten gjennom hele boken får man all informasjon om ham gjennom andre; det ville vært interessant å høre hva han hadde å si.

 

Hvem blir neste norske nobelprisvinner i litteratur? Kjell Askildsen. Han fortjener det, og tiden begynner å renne ut.

 

Facebook og sosiale medier – fest eller kolera? Følg meg på twitter.

 

Et jordbærsted utenom det vanlige på nettet: http://www.tottenhamhotspur.com/

 

På bar med Knausgård eller middag med Dag Solstad? Knausgård har jo sagt at han veldig lett blir altfor full. Kunne blitt moro. Tør ikke tenke på hvordan diksjonen til Solstad er med mat i munnen. Tror ikke jeg ville fått så mye ut av den middagen, til tross for min store fascinasjon for Solstad.