– En litt annerledes alfabetbok

Sunniva Relling Berg (Foto: Tove K. Breistein)

BARNEBOKPROFILEN: I permisjon med trillingene kom Sunniva og mannen opp med ideen til en litt annerledes alfabetbok.

 

Sunniva Relling Berg (f. 1988) kommer fra Ålesund. Hun debuterte i 2011 med ungdomsromanen Utfor, som ble nominert til Brageprisen. Hun har senere gitt ut tre bøker for ungdom og voksne. Alfabetjakten er hennes første barnebok.

 

 

Hvorfor skrev du akkurat denne boken:

– I en periode leste jeg mange alfabetbøker for sønnen min. I mange av bøkene var det mest morsomme rim og lite fokus på de faktiske bokstavene og lydene. Det må være mulig å lage en alfabetbok som klarer å pirre barns nysgjerrighet for bokstavformer, lyder og ord samtidig! tenkte jeg. Jeg har en mann som er grafisk designer og spesielt interessert i typografi. I denne perioden var vi hjemme i permisjon samtidig fordi vi har trillinger. Vi gikk på trilleturer og prøvde å komme opp med en god idé til en litt annerledes alfabetbok.

Tre barnebok-favoritter:

– To barnebøker som har gitt meg tårer i øynene som voksen: Gard er ikkje redd og Pølsetjuven. Då eg var liten, var Narnia ein stor favoritt.

Sjekk ut:

– Mari Kanstad Johnsen sin nydelige og smarte ABC.

Hvordan jobber du?

– For tiden prøver jeg å sjonglere en del forskjellige arbeidsoppgaver for å få hverdagen til å gå opp og tjene litt penger samtidig. Jeg skriver best på morgenen, men det er ikke alltid jeg har mulighet til det. Jeg klarer ikke å jobbe med skriving en hel dag, så jeg må ta pauser og gjøre mindre kreativt arbeid innimellom.

Din egen favorittillustrasjon?

– Jeg synes forsiden til Nora Brechs Den store fuglejakten er nydelig. En flokk fugler i mange forskjellige farger flyr opp fra en båt på et hav i solnedgang. I vår bok, liker jeg veldig godt veddeløpshesten. Jeg er veldig glad i hester og mannen min tenkte han ikke ville klare å tegne en fin hest, men det gjorde han!

Hvilken barnebok gjorde størst inntrykk på deg som barn?

Hobbiten. Faren min leste den for meg da jeg var 6 år og jeg har så gode minner av å være på skikkelig eventyr med troll og drager og pappa. Jeg tror pappa må ha sagt noe om at det kom til å gå bra, for jeg husker at jeg kjente meg trygg og visste at når du er i ei skikkelig knipe, kommer ørnene og hjelper deg.

Hvilken barnebokskikkelse ville du helst ha møtt?

Guro av Anne Cath. Vestly gjorde at jeg fikk lyst å spille fiolin. Kanskje hadde vi blitt venninner på den tiden?

Og hvem ville du helst selv ha vært?

– En kombinasjon av Ronja Røverdatter og Frøken Detektiv kanskje?

Hva må en virkelig god barnebok inneholde?

– På tvers av alle aldersgrupper, så er det kanskje noe som overrasker, vrir på ting og får oss til å se virkeligheten på en litt ny måte. Etter at jeg begynte å lese mange bildebøker for barna mine, har jeg blitt imponert av hvordan mange forfattere klarer å skape spenning og overraske på få ord og sider. For eksempel i Jakob og Neikob: Naboen av Kari Stai, der vi blir konfrontert med våre egne fordommer og i Vi må rydde, sier Nora der handlingen tar overraskende vendinger innenfor en enkel ramme.

På eventyr med Potter eller over de syv hav med Pippi?

– Pippi! Føler det hadde vært både gøyere og mindre farlig.