En høst i Ibsens tegn

– Det er definitivt en rød tråd i høstens program, og det er Ibsen, sa teatersjef Hanne Tømta under Nationaltheaterets høstpresentasjon.

Denne høsten kan publikum glede seg til et rikt program ved Nationaltheateret, her blir det tragikomikk med Bjarte Hjemland, gjensyn med Rockeulven og ikke minst Ibsen.

Teatersjef Hanne Tømta og Else Kåss Furuseth presenterte høstens program (Foto: Nora Steenberg)

– Det er definitivt en rød tråd i høstens program, og det er Ibsen. Det er både tradisjonelle oppsetningene, men også moderne eksperimentelle og vågale oppsetninger.  Høstrepertoaret står altså på to ben, det tradisjonelle og det moderne, sa Tømta.

I september går Den internasjonale Ibsenfestivalen av stabelen, og Nationaltheatret skal sette opp tre Ibsen-stykker: Byggmester Solness på Hovedscenen, Hedda Gabler på Torshovteatret og Hærmennene på Helgeland på Malersalen.

Mariann Hole spiller Hilde i «Byggmester Solnes». (Foto: Nora Steenberg)

– Er det én ting som karakteriserer disse stykkene, så er det sterke, selvstendige – og ikke spesielt sympatiske – kvinneroller. Noe som til stadighet etterlyses, i både film og teater. Så gjør deg klar til et møte med Hjørdis, Hedda og Hilde – kvinner som ikke nøler med å ta for seg. Gjerne på bekostning av menneskene og mennene rundt, sier teatersjef Hanne Tømta.

Rockeulv og tragikomedie

Det blir et gjensyn med Rockeulven til høsten.

I anledning festivalen presenterer Nationaltheatret dessuten et nyskrevet stykke av den underfundige, humoristiske og eksistensielle dramatikeren og husregissøren ved Nationaltheatret, Jonas Corell Petersen, Arbeidstittel: Savnet fellesskap (se hovedbildet).

Den klassiske tragikomedien Cyrano står også på plakaten i høst, med Bjarte Hjelmeland i tittelrollen. Teaterpublikummet kan også glede seg til et gjensyn med Ulven, Tyra Tønnessens videreutvikling av forestillingen Rockulven, som gikk sin seiersgang på Nationaltheatret i 2011. I høstens forestilling er ulven akkompagnert av ny musikk.

Ny husdramatiker

En nyansettelse ble også annonsert under Nationaltheaterets høstpresentasjon. Forfatteren Kathrine Nedrejord er ansatt som ny husdramatiker de neste to årene. Hun er også den første kvinnenen til å bli ansatt i denne rollen:

– Det er sannelig på tide, sa Nedrejord.

(Foto: Kari Live Ronningen)

Kathrine Nedrejord er født i 1987 i Kjøllefjord og bor og studerer i Paris. Hun har gitt ut bøkene Transitt (2010, Oktober forlag), Trengsel (2014, Aschehoug) og Hvem er jeg når du blir borte (2016, Aschehoug).

– Det som er bra med Kathrine er at hun har helt sin egen stemme. Hun ligner ikke på noen som har vært før. Står godt på egne ben, trenger ikke å bygges opp av sammenlikninger.

Nedrejord blir en av teatrets stab og får fast kontor på teatret de neste to årene. I tillegg vil stykket hun skriver mens hun er husdramatiker vil bli oppført på en av teatrets scener.

Kathrine Nedrejord er tredje husdramatiker i Nationaltheatrets historie. Tidligere husdramatikere er Arne Lygre (2014–2016) og Johan Harstad (2009–2011).

 

(Hovedfoto: Nationaltheateret)