En gubbe i byen

BARNEBOKPROFIL: Johan Rundberg bor kanskje i byen, men selv mener han at han har store likhetstrekk med Pettersen i "Gubben og katten".

Johan Rundberg (f. 1973) er en svensk forfatter, bosatt i Stockholm. Når han ikke skriver barnebøker, jobber han med sport på TV. Han debuterte i 2001 med bildeboken Hopplösa lillasyster, men er kanskje mest kjent for bøkene om Ella. Denne våren er han aktuell på norsk med en skummel barnebok, Gjenferdets stemme (Mangschou).

 

Forfatter: Johan Rundberg

Aktuell med: Gjenferdets stemme (Mangschou)

 

 

 

Hvorfor skrev du akkurat denne boken:

– Jeg har tidligere mest skrevet humoristiske bøker satt til hverdagsmiljøer, og jeg ville se om jeg kunne ta stilen min og anvende den til å skrive en spennende bok. Morsomme bøker er vanskelige å finne. Bøker som er morsomme og spennende er nesten umulig å finne. Derfor ville jeg skrive en sånn bok.

Tre barnebok-favoritter:

 – Isdraken av Mikael Engström, Apstjärnan av Frida Nilsson og Brune av Håkon Övreås.

Sjekk ut

– Jeg anbefaler alltid samme bok når noen spør: Sangen om en brukken nese av Arne Svingen. Den handler om Bart som bor i en sliten forstad med sin alkoholiserte mamma og drømmer om å synge opera. Og apropos å blande stiler så er denne uovertruffen. Den er sørgelig, morsom, spennende, og håpefull på samme tid. Bart er den beste bokkarakteren jeg vet om.

Hvordan jobber du?

– Først skriver jeg en synopsis, og en ramme for handlingen. Deretter tenker jeg lenge, lenge på boken til den er klar i godet mitt. Jeg skriver boken under en veldig intensiv periode, og når den er klar ligner den aldri på synopsien eller rammen.

Din egen favorittillustrasjon?

 

Jeg liker virkelig Per Dybvigs illustrasjoner til Apstjärnan av Frida Nilsson. De er litt kantete og røffe, og minner om Quentin Blake som illustrerte Roald Dahls bøker.

 

 

 

Hvilken barnebok gjorde størst inntrykk på deg som barn?

 – Adrian Moles dagbok av Sue Townsend. Den representerte en slags tørr og lakonisk humor som jeg ikke hadde støtt på tidligere, og som talte veldig til meg. Jeg forstod at en bok kunne være så mangt, og den fikk meg til å ville begynne å skrive selv.

Hvilken barnebokskikkelse ville du helst ha møtt?

– Jeg skulle gjerne møtt Bart, fra Sangen om en brukken nese, og sagt noe snilt til ham.

Og hvem ville du helst selv ha vært?

– Jeg ville vært Pettersen fra bøkene om Gubben og katten. Jeg bor i en leilighet i byen, men på innsiden er jeg en gubbe med hatt som bor i en stue i skogen med masse rot og prater med dyr.

Hva må en virkelig god barnebok inneholde?

– Noe man blir glad av. Noe man blir redd for. Og noen man blir glad i.

På eventyr med Potter eller over de syv hav med Pippi?

– Jeg er, som sikkert har kommet frem her, en sucker for bøker som inneholder både humor og mørke, så jeg vil ikke velge – jeg vil begge deler.

 

(Hovedfoto: Mia Carlsson / Natur&Kultur)