– En god barnebok må inneholde dyr!

Regine Toften Holst (Foto: Helge Skodvin)

BARNEBOKPROFIL: Regine Toften Holst mener en god barnebok er nødt til å inneholde dyr.

Regine Toften Holst (f. 1993) er utdannet animatør, men jobber som illustratør og tegneserieskaper. Hun startet med nettbaserte stripeserier i 2007, men ikke før i 2017 begynte illustratørkarrieren. Hun har illustrert flere barnebøker, og er spesielt glad i å tegne dyr. En god barnebok må nettopp inneholde dyr, i følge henne.

 

 

Forfatter: Regine Toften Holst

Aktuell med: Rino (Vigmostad & Bjørke)

 

 

– Hvorfor skrev du akkurat denne boken?

– Det fristet å lage en skikkelig historie av puslebitene jeg hadde samlet opp over de siste årene. Figurene og ideene rundt dem har eksistert i årevis, og jeg så det som en utfordring å hamre det sammen til noe kult som andre vil lese. Siden jeg begynte på historien, føltes det som at jeg må gjøre den ferdig før jeg kan begynne på noe nytt. Så nå sitter jeg vel her til fortellingen er ferdig…

– Tre barnebok-favoritter:

Snøkattprinsen av Dina Nordlund, er slikt et nydelig tegnet tegneserieeventyr at enhver dyreelsker burde lese den!

Første bok av Ville Poter av Victor Nordahl kom ut tidligere i år, og er en hjertevarm fortelling med smak av et begynnende eventyr.

Mia Myhr og Barna som Forsvant av Sara Hjardar er en fersk grøsserfantasy med fantastiske farger og mørke tegninger!

– Sjekk ut:

– Barnebokserien Dyrenes Detektivbyrå, skrevet av Endre Lund Eriksen og Gisle Normann Melhus! Det er en gøyal serie med tre bøker der detektiv-aspirant Nora løser store og små dyremysterier sammen med den ville minken Mirja og hvalrossen Carl Berner i den vesle fiskebygda Nordlund.

– Hvordan jobber du?

– Akkurat skriveprosessen kan jeg ikke beskrive, for den er helt kaos. Men når skissemanus er klart – det vil si når hele historien er tegnet som drodlete amøber med litt tekst på hver side – da går jeg i gang med finskisse og videre ferdigstilling, alt sammen digitalt.

– Din egen favorittillustrasjon?

– Dette! Denne illustrasjonen tegnet av Iben Krutt er som tatt ut av en surrealistisk barnebok. Figuren på bildet er min egen, selve bildet ble laget som del av et kunstbytte mellom meg og Krutt i 2011. Jeg elsker godteriverdenen som skildres i bakgrunnen, og samspillet i fargene. Fantastisk herlig illustrasjon som jeg blir både inspirert og glad av å se på!

– Hvilken barnebok gjorde størst inntrykk på deg som barn?

– Ikke akkurat barnebok, men da jeg var barn ville jeg bli donald-tegner. Og jeg elsket Don Rosa sine skruefortellinger, aller mest “En drøm for Livet” der B-gjengen roter rundt i Onkel Skrues pengebinge.

– Hvilken barnebokskikkelse ville du helst ha møtt?

– Felina Katt! Norges kuleste tegneseriekatt og bibliotekar, skapt av Ingalill Røsberg!

– Og hvem ville du helst selv ha vært?

– Oi vanskelig valg, når man selv også skriver. Jeg kunne vært min egen figur Ella, som vandrer på eventyr med sitt snakkende sverd Jonny. Bonuspoeng om Ella fikk møte Felina Katt i en crossoverhistorie!

– Hva må en virkelig god barnebok inneholde?

– Noe som vekker fantasien eller undring hos leseren. Det kan være så mangt, siden folk er forskjellige. Men hvis jeg skal synes den er god, er den nødt til å inneholde dyr!

– På eventyr med Potter eller over de syv hav med Pippi

– Gitt at jeg selv hadde magiske evner, ville jeg gjerne gått på trollmannskole! Men jeg trenger ikke å henge med selve Harry Potter, han gjør så mye farlig. Jeg liker det best trygt og stille!