– Leipzig en generalprøve

Halldór Guðmundsson (Foto: Baldur Kristjánsson)

– Leipzig-messen er en mulighet til å lære hva som fungerer, og hva vi igjen kan ta med oss til Frankfurt, sier Halldór Guðmundsson, om messen som starter i dag.

I dag går startskuddet for Leipziger Buchmesse. Messen har eksistert siden 1600-tallet, og var frem til 1945 Tysklands største bokmesse. I dag er Frankfurt-messen større, også i betydning, men i motsetning til nettopp Frankfurter Buchmesse, som er en internasjonal messe med stort fokus på rettighetssalg, er Leipzig-messen primært rettet mot publikum. Dette er en møteplass for forfatterne og leserne.

– Leipziger Buchmesse er ikke bare en messe, det er også en kjempestor litteraturfestival i hele byen, som kalles Leipzig liest, Leipzig leser. Selve messen er ikke så internasjonal som Frankfurt, men nesten alle tyske forlag er til stede, 2500 i alt, og der kommer et publikum på opp til 200 000 mennesker. Så dette er faktisk en enestående mulighet for de norske forfattere, som har en bok på tysk, til å møte sine fremtidige lesere, forteller Frankfurt 2019-sjef, Halldór Guðmundsson.

Stor norsk satsing

NORLA stiller selvsagt mannsterke på messen, og med seg har de et stjernelag av norske forfattere. Dette er en satsing som er mye tyngre enn tidligere år:

KOMMER TIL LEIPZIG: Siri Pettersen (Foto: Lars Myhren Holand)

– Vi har med oss 18 norske forfattere, og 40 programpunkter i alt, både på messen og i byen, så det er et langt større program enn de siste årene. Vi prøver spesielt å ta med oss forfattere som har en bok på tysk nå til våren. Samtidig har vi en pressekonferanse hvor vi presenterer vårt litteraturprogram og temaene som er viktigst for oss: norske historier, leseglede og ytringsfrihet, sier Guðmundsson.

Han forteller at Leipzig-messen er et svært viktig steg frem mot Norges gjestelandsatsing i Frankfurt senere i år:

– På mange måter er Leipzig en generalprøve. Her er det programmer vi selv kuraterer, ikke litteraturhusene eller festivalene i Tyskland, og vi får se hva som vekker den største interesse hos tyske lesere og journalister, og det er en mulighet for å lære oss hva fungerer best programmessig, som vi igjen kan ta med oss til Frankfurt.

Forfatter møter leser

Blant de norske forfatterne som det tyske publikumet kan møte under messen er Anne B. Ragde, Lars Mytting, Bjørn F. Rørvik, Siri Pettersen og Geir Gulliksen – for å nevne noen.

KOMMER TIL LEIPZIG: Lars Mytting.

En stor del av NORLAs satsing frem mot Frankfurt 2019 er at forfattere fra Norge reiser til Tyskland og møter sine lesere.

I tillegg til NORLAs pressekonferanse torsdag formiddag, hvor temaet er det omfattende litteraturprogrammet Norge har som gjesteland våren 2019, inviterer NORLA også til to publikumskvelder med forfattere fra Norge. Torsdag kveld arrangeres en kveld om ytringsfrihet. Lørdag kveld leser tyske skuespillere fra norske forfatteres bøker på litteraturhuset i Leipzig.

– Den beste måten for folk å vite hva som foregår i vår regi på messen, er å gå inn på vår nettside, www.norwegen2019.de, og klikke på «Veranstaltungen», så får man vite om våre planlagte programmer, sier Guðmundsson.