Hvilke konsekvenser får de daglige matvalgene våre, og hvordan kan man bli en mer ansvarlig forbruker? Aftenpostens Joacim Lund har reist over hele verden for å finne svarene.
Forfatter: Joacim Lund (42)
Aktuell med: Hele bøffelen – for deg som vil spise godt og redde verden samtidig (Spartacus forlag)
En matbok helt uten oppskrifter!
Hvorfor skrev du akkurat denne boken?
Etter å ha skrevet om mat i Aftenposten i mange år, innså jeg at jeg hadde dårlig oversikt over konsekvensene av valgene vi tar i butikken. Hva bør vi spise? Blir jeg feit av dette? Får jeg kreft? Diabetes? Hvor kommer maten fra? Har dyrene jeg spiser, hatt det bra? Gjør dette meg til et miljøsvin? Mange av oss stiller oss disse spørsmålene hver dag. Jeg bestemte meg for å finne svarene.
Tre favoritter:
Anthony Bourdain: Kokkejævler. Fantastisk underholdende om livet backstage i restaurantbransjen.
The philosophy of food. 16 toppfilosofer skriver hvert sitt kapittel om mat. Vi leser om dufter og smaker og lave priser hele tiden, det er forfriskende å få et annet blikk på det vi putter i oss.
Michael Pollan: The omnivore’s dilemma. Lange, smarte linjer om utviklingen i matindustrien – på godt og vondt.
Uslipt diamant:
Wells Tower: Everything ravaged, everything burned.
For de fleste et helt ukjent navn, vil jeg tro. Han har bare gitt ut denne ene boken, en desperat god novellesamling. Mye mørke og mye humor, med et høydepunkt i scenen der en litt usympatisk karakter må melke en gammel collie for urin på tisseturen.
Sist leste bok:
Erik Brynjolfsson og Andrew McAfee: The Second Machine Age.
Den teknologiske utviklingen nå går mye raskere enn de fleste av oss forstår. I løpet av noen tiår vil et hav av mennesker være automatisert bort. Kraftindustrien vil være snudd på hodet. Matindustrien. Mediene. You name it. Vi står midt i en ny industriell revolusjon, og denne boken oppsummerer innsiktsfullt hva som har skjedd, og gir noen kvalifiserte pekepinner om hva som kan tenkes å skje i tiden som kommer.
Da jeg skulle begynne å skrive Hele bøffelen, innså jeg at man sjelden tjener store penger på å skrive bøker, og at jeg derfor måtte sørge for å motivere meg på andre måter. Jeg bestemte meg for å ha det gøy. Og så reiste jeg rundt kloden, snakket med de smarteste menneskene og spiste den beste maten.
Da jeg skulle skrive ut alt sammen, spurte jeg min ekstremt produktive venn Torkel Brekke om hvordan han jobber. Hans oppskrift var å komme tidlig i gang på morgenen, skru av telefonen og alle sosiale medier og skrive til han blir sliten. Så en rask løpetur – og så en skriveøkt til. Den oppskriften fulgte jeg gjennom hele skriveperioden.
Hvilken litterær skikkelse ville du helst hatt stevnemøte med?
Amerikanske Bill Buford er seg selv i boken Heat, der han sier opp en lukrativ jobb i mediene for å bli hundset rundt på et restaurantkjøkken i New York av den italienske stjernekokken Mario Batali. Etter hvert bestemmer han seg for å bli Mario Batali, og flytter til Italia for å få opplæring av de samme menneskene som Batali fikk. Bill Buford er en «doer», ikke en «talker». Jeg deler gjerne en Nebbiolo med ham ved leilighet.
Hvem blir neste norske nobelprisvinner i litteratur?
Aner ikke.
Facebook og sosiale medier – fest eller kolera?
Æh, fest! Jeg bruker mye tid på sosiale medier, og synes at jeg har mye igjen for det. Et strålende verktøy er det også.
Et jordbærsted utenom det vanlige på nettet:
www.popsci.com. Voksenutgaven av Populær Vitenskap. Tar barsamtalene til et helt nytt nivå.
På bar med Knausgård eller middag med Dag Solstad?
Uten tvil på bar med Knausgård. Han kunne oppsummert de tre siste bindene av Min kamp som jeg aldri klarte å motivere meg for å begynne på, og jeg kunne imponert ham med fun facts om matindustrien og forskjellige ting jeg har lest på popsci.com.
(Hovedfoto: Ørn Borgen )