Nå kan du få Kjell Askildsens beste på lomma. 18 av hans noveller er samlet i en pocketbok – og det er Askildsen selv som har gjort utvalget.
«Det å motta hans noveller på fem-seks maskinskrevne sider, holdt sammen av en binders, har vært en av mine største gleder som forlegger. Da føler jeg meg priviligert, som forlegger og som leser, og jeg løper inn til de andre: Jammen hør på dette, dere – bare noen få linjer, men de rommer et helt liv.»
Det er Oktobers mangeårige forlagssjef Geir Berdahl som skriver disse linjene i Askildsens beste. 18 noveller utvalgt av forfatteren. Hans bidrag til boken er for øvrig mer enn noen linjer. Berdahls etterord fyller over tretti av bokas 112 sider – og rommer både en mini-biografi over Askildsen og en mini-biografi om Forlaget Oktober.
«En voldsom inspirasjon»
«Vi var tre stykker som fem-seks år tidligere hadde startet omdanningen av Forlaget Oktober fra å være et politisk (maoistisk) forlag til å bli et skjønnlitterært forlag med tre ansatte. Dette var nødvendig om forlaget skulle overleve, mente vi. Vårt mål den gangen var å bli det beste skjønnlitterære forlaget i Norge. Det var overraskende hvor lett og fort vi nådde dette målet,» skriver Berdahl. På midten av 1980-tallet ga flere av landets beste forfattere ut bøkene sine på Oktober. Berdahl beskriver likevel Askildsens overgang fra Gyldendal som en voldsom inspirasjon og mente dette bidro til «å endre det skjønnlitterære tyngdepunktet i norsk forlagsverden.»
Eget utvalg
Nå har altså mesteren selv gått igjennom sitt forfatterskap. Dette er Askildsens egne utvalgte noveller: Jeg er ikke sånn, jeg er ikke sånn; Elisabeth; Alt som før; Høysommer; Carl Lange; Et stort øde landskap; Spikeren i kirsebærtreet; Min søsters ansikt; Hundene i Tessaloniki; En plutselig frigjørende tanke; Gresshoppen; De usynlige; Et deilig sted; Møte; Mardons natt; Ingrid Langbakke; Jokeren og Thomas F’s siste nedtegnelser til almenheten.
«I en klasse for seg»
De som trenger en anbefaling med på veien, kan få med seg denne fra Linn Ullmann: «Det finnes gode forfattere i Norge og noen få svært gode – og så er det Kjell Askildsen. For meg står han i en klasse for seg. Han er blitt kalt ‹forfatternes forfatter›; det synes jeg er å redusere ham. Han er først og fremst lesernes forfatter»
I kveld kan du se ham på Litteraturhuset i Oslo.