Duket for showdown

BLE FJORÅRETS KRIM-VINNER: Jørn Lier Horst (foto: Anton Soggiu)

FORFATTEROPPRØR: Syv litterære samuraier henter ut rettighetene fra Lydbokforlaget (Fabel) og legger ut disse på strømmetjenesten EBOKPluss.

Neste fredag er det duket for showdown i den norske bokbransjen. Syv litterære samuraier innleder da sitt forfatteropprør ved å hente hjem sine lydbokrettigheter fra Gyldendal og Aschehougs felleseide Lydbokforlaget (Fabel), og starte distribusjon av disse på den Vigmostad & Bjørke-eide strømmetjenesten EBOKPluss.

Nyinnspilt hos Strawberry

Den nevnte fredagen er ikke tilfeldig valgt. Da er det gått fem år, pluss seks måneders oppsigelsestid, siden Thomas Enger skrev under rettighetskontrakt for sine lydbøker med Lydbokforlaget (tiltransportert fra Gyldendal). Med dette mener Enger nå å ha rett til å hente hjem sine fem lydbokrettigheter. Ny forvalter av rettighetene blir Strawberry Publishing, som allerede har nyprodusert Enger-lydbøkene som utkom før 23. oktober 2015.

En knapp uke senere følger samme prosedyre for Jørn Lier Horst, mens vi må vente til 20. november på nyinnspilte lydbøker fra kvintetten Anne B. Ragde, Unni Lindell, Tom Egeland, Vetle Lid Larssen og Tom Kristensen.

Til sammen dreier det seg om 82 titler som forfatterne nå tar tilbake.

Bestridte rettigheter

Også Cappelen Damm- og Storytel AB-kontrollerte Storytel Norge AS var i utgangspunktet forespeilet og hadde uttrykt ønske om å inkludere titlene i sin tjeneste. Storytel undersøkte imidlertid med Lydbokforlaget om hvem som hadde utgiverrettighetene til titlene og fikk tilbakemelding at  Lydbokforlaget bestrider oppsigelsene.  Storytel returnerte derfor lydbøkene til Strawberry. Samtidig returnerte Storytel også tilsvarende titler mottatt fra Lydbokforlaget, og har dermed plassert seg trygt på gjerdet.

Daglige leder i EBOKPluss, Lene Røren nærer imidlertid ingen tilsvarende frykt for å kunne pådra seg ansvar. Til VG uttaler Røren:

– Vi tar gjerne inn disse forfatternes nyinnspillinger. Selvsagt skal våre abonnenter få tilbud om å lytte til også disse bøkene. Vi er ikke redde for noe søksmål om rettigheter. Vi mener avtalen er tydelig på at de har rett til å si opp.

Avventende fra Lydbokforlaget

BOK365 forhører seg med Lydbokforlaget om forlaget nå akter å be Namsretten om en midlertidig forføyning mot EBOKPLuss sin strømmedistribusjon av Strawberry-leveransen?

– Dette er ikke noe Lydbokforlaget har tatt stilling ennå,  svarer Lydbokforlagets advokat, Mathias Lilleengen. – Vi håper jo at det er mulig å løse den underliggende konflikten  uten å ta rettslige skritt.