Dobbelt Knausgård i sterk bokhøst

Karl Ove Knausgård er klar med to romaner i en bokhøst som er stappfull av store forfatternavn. Her er høstens norske romaner.

Knausgårds bøker er de første i en serie på fire stykker. Om høsten (Forlaget Oktober) kommer i september, og Om vinteren (Forlaget Oktober) utkommer i november. De neste to kommer våren 2016.

Johan Harstads første roman på syv år ble flyttet fra våren til bokhøsten. Max, Mischa og Tetoffensiven (Gyldendal) er på hele 1000 sider. Edvard Hoem har skrevet Bror din på prærien (Forlaget Oktober), og helt i slutten av oktober kommer Linn Ullmann med en ny roman. Tittelen er ikke klar enda.

 

Flere generasjoner

Det er fire år siden Jan Kjærstad var aktuell med en ny roman. Denne høsten er han tilbake med Slekters gang (Aschehoug), som er en slektskrønike fra det 20. århundrets Norge. Romanen starter 6. april 1940. Lars Saabye Christensen kommer med en kjærlighetsroman om Jokum og Synne som møtes i Sogn Studentby på 1970-tallet. Magnet (Cappelen Damm) utkommer i slutten av august.

 

Historiske titler

Beate Grimsrud er aktuell med Evighetsbarna (Cappelen Damm). Ketil Bjørnstad skriver om tiåret 1960-1969 i Verden som var min, sekstitallet (Aschehoug), og her gjør han som Knausgård og tar utgangspunkt i sin egen historie. Det skal komme seks romaner til i denne serien, fra blant annet syttitallet og åttitallet. Roy Jacobsen har skrevet oppfølgeren til kritikerroste De usynlige. I Hvitt hav (Cappelen Damm) foregår handlingen på Barrøy i året 1944-1945. Jon Michelet opplever stor suksess med sin serie En sjøens helt. I oktober kommer bind fire som har fått tittelen Blodige strender (Forlaget Oktober).

 

 

Ny og gammel kjærlighet

I midten av september er Erlend Loe aktuell med tredje bok om Doppler. I Slutten på verden slik vi kjenner den (Cappelen Damm) forlater Doppler skogen og begir seg inn til Oslo. Karsten Alnæs har skrevet Du kommer i dag (Aschehoug), som handler om den seksti år gamle arkitekten Anders som får slag og havner på pleiehjem. Romanen beskrives som en kjærlighetshistorie. Geir Gulliksen er klar med Historie om et ekteskap (Aschehoug), som også er en kjærlighetshistorie om et moderne samliv. Gine Cornelia Pedersen har skrevet Kjærlighetshistorie (Forlaget Oktober). Gert Nygårdshaug er klar med Eclipse i mai (Juritzen).

 

Mørkt og personlig

En av de store titlene på Kagge forlag denne høsten er Vetle Lid Larssens personlige roman Hvordan elske en far-og overleve. Christer Mjåset er også aktuell med ny roman hos Kagge. Det er du som er Bobby Fischer beskrives som en mørk historie, og det er første gang Mjåset skriver utenfor sykehusmiljøet. Merethe Lindstrøm, som vant Nordisk Råds Litteraturpris i 2012, er aktuell med Fra vinterarkivene (Forlaget Oktober). Liv Køltzow er klar med Melding til alle reisende (Aschehoug). Maja Lundes romandebut Bienes historie (Aschehoug) er allerede solgt til syv land. Boken utkommer i starten av august, og har allerede fått flotte anmeldelser i norsk presse.

 

 

Velferds-Norge

Heidi Linde har skrevet Norsk sokkel (Gyldendal), en fortelling om hvordan det er å leve i velferdsstaten Norge. Birger Emanuelsen har skrevet Historien om et godt menneske (Tiden), som handler om en kulturjournalist som blir tatt i å fabrikkere sitater. To av forfatterne som Morgenbladet kåret til «10 beste under 35» kommer også med nye romaner til høsten: Ida Hegazi Høyer er aktuell med Fortellingen om øde (Tiden), og Anne Helene Guddal, som tidligere har skrevet poesi, er aktuell med sin første roman: Bebo (Kolon). Helga Flatland har skrevet Vingebelastning (Aschehoug), som handler om den såkalte dessertgenerasjonen.

 

 

Eldre tider

Ingar Sletten Kolloen kommer med sin andre roman, Den tomme plassen i vitrineskapet (Gyldendal), og teksten beskrives som «heimstadsdiktning». Trude Teiges Mormor danset i regnet (Aschehoug) er en historisk spenningsroman fra krigen. Romanen er inspirert av faktiske hendelser. Fra Pål Gerhard Olsen kommer Bålet (Gyldendal), som har handling fra 1981. Atle Berges Superpularen (Samlaget) er en samfunnssatire om bokbransjen. Her advarer Berge mot å ta litteraturen på alvor, og skriver om en kultur hvor noen mennesker aldri kommer til orde.

 

Malere og tsarinaer

Marit Eikemo er klar med Alt inkludert (Samlaget), som er et portrett av Norge av i dag. Fra Thorvald Steen kommer Det usynlige biblioteket (Forlaget Oktober). Britt Karin Larsen kommer med sin siste roman om folkene på Finnskogen. Kaldere mot natten (Cappelen Damm) har handling fra 2. verdenskrig.

 

Basert på historien

Sigrun Slapgard er en av Samlagets forfattere, og arbeider med flere prosjekter her. Hennes roman denne høsten, Maleren, er imidlertid på bokmål og utkommer hos Cappelen Damm. Den handler om kjærlighetsforholdet mellom maleren Anders Castus Svarstad og forfatter Sigrid Undset. Kari F. Brænne har også skrevet en historisk roman: Himmelfall (Aschehoug) handler om den nest yngste datteren til den siste russiske tsaren. Hans Petter Blad er aktuell med Proveniens (Forlaget Oktober), og Inger Bråtveit har skrevet Alice A4 (Forlaget Oktober).

 

9788252187403frontferdigEtterlatt tekst

Jan Roar Leikvoll døde i 2014, og etterlot seg en mengde ufullførte tekster. En av tekstene var Forkynnaren (Samlaget). Her møter leserne Hans som etter et lengre sykeleie blir overbevist om at han har fått et kall. Boken utkommer i slutten av august. Peter Strassegger fikk Vesaas debutantpris for Stasia i 2012, og er høstklar med Før de henter oss (Cappelen Damm). Roskva Koritzinsky debuterte med kritikerroste noveller i 2013. Nå er hun aktuell med Flammen og mørket (Aschehoug), som er hennes romandebut. Her skriver hun om Edvard Munch og Hedda Gabler, om angst og selvmord.

 

Kvinneliv

Line Nyborg har skrevet For deg, for deg alene (Cappelen Damm), som er en selvstendig fortsettelse av hennes to første romaner. Janne Stigen Drangsholt kommer med Ingrid Winters makeløse mismot (Tiden), som beskrives som «Bridget Jones møter Erlend Loe». Helene Guåker er aktuell med Juksemaker (Vigmostad & Bjørke). Ellisiv Lindkvist har skrevet Selvopptatt (Cappelen Damm), som er en selvutleverende bok om det å være forfatter og kvinne. Bjarte Arneson forlater novellesjangeren og debuterer med romanen Historien om enten Jørn eller Torgeir Bråten (Tiden).

 

Barndom og nakenhet

Heidi Furre er klar med Ungdomsskulen (Flamme), og Agnes Matre kommer med sin andre bok Kledd naken (Comino). Hilde K. Kvalvaag er aktuell med Lev vel, alle (Samlaget). Anne Gjeitanger har skrevet I kamelens øye (LIV forlag), og Kjersti Rorgemoen er aktuell med Håpet og festen (Kolon). Mannen som gikk gjennom lydmuren (Cappelen Damm) av Arne Svingen beskrives som en feelgood rock’n roll roman. Sunniva Lye Axelsen har skrevet om avmakt og stormannsgalskap i Sanger fra Merkur (Cappelen Damm). Anne Oterholm er aktuell med Liljekonvallpiken (Forlaget Oktober). Marte Huke har skrevet flere diktsamlinger. I romandebuten Naturhistorie (Tiden) tegner hun et portrett av en ung kvinne som selger suvenirer langs veien.

 

Kjærlighet og barndom

Amal Aden har sammen med Håvard Syvertsen skrevet Jeclahay er kjærlighet på somali (Aschehoug). Tor Halstvedt er aktuell med Hvorfor etc (Commentum). Aksel Selmer følger opp Bomvokteren med Ekspeditøren (Cappelen Damm), og Ingeborg Arvola er aktuell med Neiden 1970, hvor hun skriver om sin barndom. Aksel Fugellis femte roman, Tøffe tider for gentlemen (Cappelen Damm), har handling fra Bergen på 1990-tallet. Caroline Kaspara Palonen er klar med Det er mitt hav (Cappelen Damm).

 

Romandebut fra skuespiller

Flere av debutantene som kommer med utgivelser til høsten intervjues her på BOK365 i forbindelse med Debutantsommer. Gyldendals romandebutant, Marlen Ferrer, var først ut i serien. Hun debuterer med De bortkomne.   Skuespiller Synnøve Macody Lund, som vi kjenner fra TV2-serien Frikjent, debuterer med Personar du kanskje kjenner (Samlaget). Stein Sørensen er romandebutant hos Kolon med 4. Leonard Ibsen debuterer med Jar.

Blonder og blues

Maria Sand romandebuterer hos Forlaget Oktober med Hold pusten så lenge du kan. Kenneth Moe debuterer hos Pelikanen med Rastløs. Christelle Ravnebergets Jeg gidder ikke leve uten deg (Aschehoug) er en kjærlighetshistorie om to mennesker som lever hardt i et Oslo før røykeloven. Martine Johansen gikk fra nedlagte Kvalshaug forlag til Vigmostad & Bjørke, og her utkommer romanen Hvite jenter kan ikke synge blues. Heidi Bjørnes er romandebut hos Silke forlag med Blondehuset.

Historisk fra Østlandet

x195-page-001Lise Galaasen debuterer med dokumentarromanen Jenna (Vega forlag).  Fra Runar Myklebust kommer romanen Repetisjonsøvelse (Aschehoug). , og   Bipolar Superstar (Tigerforlaget) av Stig Mass Andersen handler om bipolar lidelse. Kjell Erik Ullmann Øie debuterer med Kunsten å elske et barn (Tigerforlaget).

 

Vi gjør oppmerksom på at denne listen ikke er uttømmende. Tittelnavn og utgivelsesdatoer kan også bli endret.