«Dinosaurgjengen» blir den første norske barneboka på mongolsk

DINOSAURPAPPAER: Forfatter Lars Mæhle og illustratør Lars Rudebjer. Foto: Agnete Brun

Lars Mæhle og Lars Rudebjers populære barnebokserie Dinosaurgjengen skal utgis i Mongolia. Dette er første gang en norsk barnebok blir utgitt på mongolsk.

Et forlag i Mongolias hovedstad Ulan Bator har kjøpt rettighetene til de seks første bøkene i Dinosaurgjengen-serien. NORLA, som arbeider for å fremme norsk litteratur i utlandet, opplyser at det er første gang en norsk barnebok blir utgitt i Mongolia og kun andre gang en norsk bok oversettes til mongolsk.

Siden første bok i serien ble utgitt i 2019, har Mæhle og Rudebjer barnebokserie blitt solgt til 13 land. Bøkene utgis blant annet i Kina, Ukraina og Indonesia. I Indonesia ble de historiens andre norske utgivelse etter Jostein Gaarders Sofies verden.

–  Passe skummel

Litteraturagent Eirin Hagen, som jobber med å selge rettighetene til bøkene utenlands, tror suksessen skyldes at bøkene treffer målgruppa godt.

–  Denne serien har funnet fornøyde utgivere og lesere i våre naboland så vel som i land som tidligere bare har utgitt én eller to norske bøker, slik som Indonesia og Mongolia. Dinosaurgjengen er passe skummel og passe morsom, med detaljrike tegninger som appellerer til barn i alderen 5 til 9 år, sier Hagen.

I bøkene følger vi den litt forsiktige dinosauren Rasmus Rex og hans langt mer modige venn Trym Troodon på ulike eventyr.

Godt over 250 000 eksemplarer i Norge

Totalt har Kagge Forlag utgitt 16 Dinosaurgjengen-bøker. 13 av disse i hovedserien, men Mæhle og Rudebjer har det siste drøye året utvidet universet med Lille dinosaurgjengen, som er en serie for de minste barna. I tillegg har de også utgitt bokstavboka Dinosaurgjengens ABC.

I sommer utgis Vulkanen, som er den fjortende boka i hovedserien. I tillegg utgis Rasmus rydder i juli og Rasmus og Trym lager julegaver senere i høst, som er bok tre og fire i Lille Dinosaurgjengen.

Til sammen er totalopplaget på de to seriene oppe i 266 500 eksemplarer i Norge. Etter utgivelsene det neste halvåret vil totalopplaget ligge rundt 280 000 eksemplarer.