Dikter på egne erfaringer

SCENEVANT: Brit Bildøen (foto: Tove Breistein)

LESERNES FAVORITT: I "Tre vegar til havet" trekker Brit Bildøen på egne erfaringer. Boken er blant finalistene til Lesernes favorittbok.

Brit Bildøen debuterte i 1991 med diktsamlingen Bilde av menn, og har siden gitt ut en rekke bøker i flere sjangere. Hennes nye roman skiller seg fra de øvrige hun har skrevet, og det nye ordet «virkelighetslitteratur» trenger seg på. I Tre vegar til havet møter vi en kvinne som har isolert seg i en bygd ved havet. Her jobber hun med å ringmerke fugler, og vil ikke tenke på det livet hun hadde tidligere. Kvinnen vi blir kjent med har fått avslag på en søknad om adopsjon av et barn fra Kina – et barn hun har ventet på i fire år. Det glir over i galskap og hun begynner å forfølge en saksbehandler i staten.

– Jeg liker egentlig ikke det ordet «virkelighetslitteratur», sier Bildøen. – Men forfattere dikter jo gjerne på egne erfaringer. Og det er jo det jeg har gjort nå.

– Hvor mye av deg er det egentlig i denne nye romanen?

Foto: Tove Breistein

– Det er litt. Adopsjonshistorien er min egen. Der har jeg vært gjennom akkurat det samme som hovedpersonen. Da min mann og jeg søkte om å adoptere et barn fra Kina, var vi innenfor den aldersgrensen de norske myndighetene hadde satt for å få innvilget adopsjon. Men da det endelig nærmet seg vår tur i køen, var vi etter myndighetenes mening for gamle, og vi fikk ikke fornyet godkjennelsen, sier Bildøen, og legger til:

– Forskjellen på meg og kvinnen i romanen er at hun begynner å forfølge saksbehandleren etterpå. Hun blir rett og slett en stalker.

Brit Bildøen er blant finalistene i kåringen Lesernes favorittbok. Her ligger hun foreløpig godt plassert midt i feltet, mens Lena Lindahl og Jørn Lier Horst kjemper om førsteplassen. Dersom du vil hjelpe Bildøen oppover på listen, eller stemme frem din egen favoritt, gjør du det her. 

 

(Foto: Tove Breistein)