– En rørende og varm roman

FRAMSNAKKING: Ann Helen Brendehaug varmeste anbefalinger rommer både sakprosa og en sterk Vibeke Løkkeberg-roman.

Vår spalte nærmer seg slutten for i år, men gedigen respons både fra framsnakkere og lesere, gjør at vi ikke setter endelig punktum før 2. juledag.

Vi snakker altså om BOK365s førjulsoppgave som består av A) å løfte frem en bok fra eget forlag som ikke har fått den oppmerksomheten den fortjener, og B) å velge en bok fra et konkurrerende forlag. Vi har – særlig på del A – vært nådeløse på at man må velge bare én bok. Og planen var at vi skulle være urokkelige helt frem til målsnøret. Men i dag glipper vi litt, og slipper til to. Julaften er som kjent en dag for raushet og gavmildhet – så det får passere denne ene gangen.

Personlig og engasjert

– Jeg vil gjerne framsnakke to bøker fra høstlisten vår som jeg syns har fått alt for lite oppmerksomhet. Det er en skjønnlitterær utgivelse og en sakprosa-debattbok. Håper det er ok – det går ikke å velge, melder Ann Helen Brendehaug, salgs- og markedssjef i Solum Bokvennen.

– Svein Hammer tar opp arven etter Arne Næss og Erik Dammann i sitt prosjekt med å tenke nytt rundt vår tids klimautfordringer. I boka Framtidens Norge skriver han personlig og engasjert om de norske forholdene i miljøspørsmålet. Hammer gir leserne sine inspirasjon til å tenke videre uten å påtvinge dem noen entydige konklusjoner på hvordan vi skal løse vår tids største utfordring.

Kjærligheten utfordres

Og så var det over til skjønnlitteratur fra egen hylle:

– Vibeke Løkkeberg har nylig gitt ut en roman, Frokost på stupet, som har blitt svært personlig for henne. I romanen møter vi Alice og Adam som har et langt samliv bak seg, og som nå står i en svært vanskelig situasjon: Adam har fått uhelbredelig kreft. Hun skriver om hvordan kjærligheten i forholdet utfordres, men også styrkes i møte med døden. De to strever med å forstå den andres kamp, midt oppe i sin egen. Løkkebergs mann, Terje Kristiansen fikk i en alder av 68 år uhelbredelig benmargskreft, så dette er en roman med tette paralleller til Løkkebergs egen historie. En rørende og varm roman jeg anbefaler på det sterkeste, sier Ann Helen Brendehaug.

Fun facts om søvn

Når forlagsfolk velger fra andres hyller, der det forbløffende hvor ofte Framsnakking-turen denne førjulen har gått til forlagene Oktober, Spartacus og Press. I dag er det sistnevnte som avlegges en visitt:

– En bok jeg vil anbefale fra et annet forlag er sakprosaboken Hvorfor vi sover av Matthew Walker, oversatt av John Grande, utgitt på Press. Den har vært en kilde til uendelige mengder fun facts om søvn, hjernens funksjon og hukommelsen vår som jeg sjenerøst har delt videre ved enhver anledning. Det er en lettlest, underholdende og forståelig gjennomgang av hvor viktig det faktisk er for oss mennesker å sove godt og sove nok. Spesielt det siste, å sove nok, er noe jeg tror de fleste sliter med «å få tid til». Hvorfor vi sover er en vekker i så måte!