Dette tror bokhandlerne blir årets sommervinner

Tanja ved ARK Sandvika Storsenter (Foto: BOK365)

Det er særlig én bok bokhandlerne tror blir årets sommervinner, og det er en fransk boksensasjon.

– Jeg tror vi fortsatt kommer til å selge masse av Å vanne blomster på kvelden. Den kommer det til å gå mye av, selv om den er innbundet, sier Synne, som er butikksjef på Ark Jekta i Tromsø.

Og det er hun ikke alene om å mene. På en spørrerunde BOK365 har foretatt blant bokhandlere i hele det ganske land, er det nettopp denne boken til Valérie Perrin som trekkes frem som den boken de tror vil være mest populær i sommer.

 – Å vanne blomster om kvelden er den vi tror vi kommer til å selge desidert mest av, forteller Beate ved Norli Farmandstredet i Tønsberg. –z Det er den som det går mest av her, og også i Norli-butikken på Teie.

– Populariteten rundt Å vanne blomster om kvelden kommer ikke til å stanse med det første, spår Frøy ved GeiloBok

Artig med overraskelse

Men de er selvsagt også andre bøker lesehungrige nordmenn plukker med seg til ferien:

– Blant pocketbøkene tror jeg det kommer til å gå en del av Victoria Hislops August. Den solgte vi en del av innbundet på maisalget, men salget kommer nok bare til å fortsette nå som den er kommet i pocket. Dessuten kommer nok Lucinda Rileys krimbok Mordene på Fleat House også til å selge godt – men kanskje ikke like godt som De syv søstre-serien, sier Synne ved Ark Jekta, og legger til:

– Men det hadde jo vært kjempeartig om det kom en bok og overrasket oss alle med hvor godt den plutselig solgte.

Tror på Erpenbeck og Bjella

– Det er alltid like vanskelig å spå det der. Jeg har litt trua på Jenny Erpenbecks Kairos av innbundne bøker, og i pocket tror jeg Fiskehuset av Stein Torleif Bjella, sier Espen ved Sagene bok i Oslo. Han legger til:

– Erpenbeck har gått bra siden den kom, men Bjella har ikke kommet helt i gang i pocket. Vi solgte masse av den i høst, og jeg tror at hvis den havner på torg rundt omkring, er det mange som kommer til å raske med seg den perlen der, sier Espen ved Sagene bok, som forteller at han selv skal lese Neil Gaiman, som han gjør hver sommer. Denne sommeren er det Norse Mythology som står for tur.

– Mange vil bli klokere

Andre bokhandlerne forteller at kundene også plukker med seg sakprosa som strandlitteratur:

– Det er mange som vil bruke sommeren på å bli klokere og vil ha bøker med litt mer tyngde, så vi selger en del av Silkeveiene av peter Frankopan og Araberne av Eugene Rogan. Men vi selger også veldig godt av Katrine Wessel-Aas sin Winther-serie, sier Tanja, ved Ark Sandvika Storsenter. Hun legger til:

– Selv tar jeg med meg Aldri av Ken Follett, som vi har solgt bra av. Jeg tror den er superunderholdene men også veldig aktuell med tanke på alt som skjer i verden i dag.

Også på Geilo kjøper hyttefolket bøker fra generell-hylla:

– Jeg tror det kommer til å gå mye turbøker og ikke minst mye bøker om Norge. Vi har masse turister innom her om sommeren, og da er det et bredt spekter av turistbøker på ulike språk som selges godt, sier Frøy.

Men ved siden av Perrins bok, er det en annen forfatter hun tror blir med nordmenn på ferie i år:

– Jeg holder en knapp på Tom Egelands Metusalem-prosjektet.