– Jeg har alltid villet sammenlikne livene til Diana og Wallis, sier Gill Paul. Denne uka var det hagefest i Ascehougs villa i anledning utgivelsen av «En kongelig affære».
Torsdag kveld var det duket for Royal Garden Party i Aschehougs berømte hage i Drammensveien. I samarbeid med Tara hadde Aschehoug invitert bokhandlere til fest, og lansering av Gill Pauls En kongelig affære. De fremmøtte fikk oppleve både afternoon tea, strykere fra Barrat Due og bobler i glassene.
– Det var nydelig å se hagen fylt med flere hundre leseglade og historieinteresserte komme for å høre og møte Gill Paul, sa utviklingsredaktør i Aschehoug, Vidar Strøm Fallrø.
Hele 500 mennesker hadde møtt opp for å møte den britiske forfatteren Gill Paul, og høre henne snakke om En kongelig affære – boka om Wallis Simpson og prinsesse Diana, to sterke kvinner som utfordret det britiske kongehuset.
Hun var overrasket over det store oppmøtet:
– Jeg føler meg uverdig. Dette er ekstraordinært. Jeg har aldri hatt en lanseringsfest så stor som denne, hvor jeg må snakke foran 500 mennesker, fortalte Paul til BOK365, med en liten nervøs latter.
Ville forstå Wallis
En kongelig affære ble utgitt i England for halvannet år siden, men Paul har alltid hatt et ønske om å skrive om kvinnen som nesten ødela det britiske kongehuset:
– Jeg har alltid villet skrive om Wallis. Hun er blitt dårlig portrettert i flere biografier, særlig av mannlige biografer. De har fremstilt henne som en skandaløs og svært seksuell skapning. Jeg syns det er en veldig mannlig måte å se på det, og jeg ville heller skrive hennes historie fra et kvinnelig perspektiv, sa Paul, og la til:
– Jeg ville forstå Wallis. Hun som ble en hatfigur i offentligheten, og ble sett på som en trussel mot monarkiet.
Trår forsiktig med Diana
– Jeg følte jeg måtte trå forsiktig med Diana, siden hun har slektninger som lever og fremdeles er veldig populær. Og hun er igjen tilbake i medias søkelys, når barnebarna hennes nå blir født. Men samtidig trodde 85 prosent at hun ble drept i tiden etter hun døde. Jeg ville være følsom mot Dianas sønner og mot minnet hennes, sa Paul.
Hun så også at de to kvinnene hadde mye til felles:
– De var begge inngiftet i samme familie og begge hadde en vanskelig barndom. Samtidig var de også like i utseende, de var moteikoner og forfulgt av pressen. Jeg ville sammenligne erfaringene deres.
Og hun ble overrasket over en veldig spesiell kobling mellom de to damene:
– Diana besøkte faktisk Wallis hjem i Paris den dagen hun døde. Hun var der i 28 minutter, og tilbragte tiden på et kontor i første etasje. Det er blitt hevdet at hun vurderte å flytte inn der, men da ville hun jo ikke kun sittet på det kontoret, da ville hun gått rundt i huset, sett seg ut hvilke rom guttene kunne få og lignende. Så hva gjorde hun der?
Spørsmål om sjamanen
Gill Paul har skrevet om kongelige før, som blant annet Romanov-familien. Men det står ikke på planen å skrive noe om det norske kongehuset, selv etter de har fått en sjaman inn i familien.
– Sjamanen er det eneste folk vil snakke med meg om, ler Paul.
Hun forteller at det er mye norske lesere kan glede seg til med En kongelig affære:
– Kvinners posisjon har endret seg mye på kort tid, noe som blir tydelig når du ser på livene til Wallis og Diana. Wallis hadde flere forventninger hun måtte leve opp til som kvinne, og hun kunne jo ikke ta seg arbeid. Mens den tredje kvinnen i min bok, Rachel, som lever på 1990-tallet har ansvar for egen bedrift. Boken er en hyllest til sterke kvinner.