Det här är hjärtat

Lyrisk: Bodil Malmsten til minne.

Fredag kom beskjeden at forfatteren Bodil Malmsten har gått bort, 71 år gammel.

Få opplever å bli levende legender. Bodil Malmsten var en. Hvem har ikke latt seg berøre av (Plura) Eldkvarns «Blues för Bodil Malmsten», og hele Sverige lyttet når hun gjestet svensk radios legendariske sommerprogram «Sommar».

Bodil MalmstenMalmsten var født i 1944. Hun slo for alvor gjennom i 1984 med diktsamlingen «Damen, det brinner», men ga senere ut også romaner, dramatikk og noe hun kalte for «loggbøker» – personlige dagboksnotater. Til våren kommer Bonnier med samlede dikt, formgitt av datteren Stefania Malmsten.
For mindre enn et år siden kom hennes siste diktsamling, «Det här är hjärtat». Malmsten vet at hun er alvorlig syk og uttaler før utgivelsen: – Jag skriver inte dikter längre, men den här dikten krävde att jag skrev den.

Resultatet ble en av de vareste og mest finstemte diktsamlingene i moderne nordisk lyrikk. I gårsdagens utgave av Expressen skrev Elin Grelsson Almestad at Malmstens «litterära gärning var en tröst för alla oss som försöker överleva som människor i den världen.»

Fra Malmstens siste diktsamling henter vi disse to fragmentene, hvil i fred Bodil:

 

Det är inte de avlidna

som lider

Det är de kvarblivna

 

Du är mitt enda bevis på

att jag har funnits

Du är mitt alibi

Mitt vi

 

Kom tillbaka

Kom tillbaks

 

Bodil malmsten det här är hjärtat

 

***

 

Bara du kan se mig

som jag är

 

Vem ska nu

vara jag

 

Vem ska nu

vara du

 

Hej det är jag

Det var jag

 

Bodil Malmsten, Det här är hjärtat, (Albert Bonniers Förlag, 2015)
Foto: Stefania Malmsten