– Det er et nasjonalepos

Rolf Lassgård i rollen som doktoren i bygda (Foto: Joe Maples/SVT)

Det sier Rolf Lassgård, som spiller en av hovedrollene i filmatiseringen av Kerstin Ekmans "Hendelser ved vann".

Etter nesten 30 år er Kerstin Ekmans klassiske roman Hendelser ved vann blitt TV-serie.

– Det er et nasjonalepos for meg, sier Rolf Lassgård – som spiller en av hovedrollene.

13. januar gikk premierestartskuddet på SVT Play for «Hendelser ved vann», som blir beskrevet som en stjernespekket affære – i seks deler. Det har vært gjort flere forsøk på å filmatisere romanen, og SVT sin programdirektør, Eva Beckman, er svært fornøyd med at planene nå er kommet i mål.

– Det er gjort flere ulike forsøk gjennom flere tiår, og SVT var innblandet i noen av dem. Og til slutt var Kerstin Ekman fornøyd, sier hun til TT.

– Så enkelt og selvsagt

Danske Maren Louise Käehne har stått for manuset, og i rollene møter vi – ved siden av Lassgård – Pernilla August, Asta Kamma August, Magnus Krepper, Liv Mjönes, Cecilia Nilsson, Magnus Roosman, Alma Pöysti og Alba August.

«Mange har villet filmatisere denne fortellingen. Men tidligere har jeg ikke fått et godt manus. Men så kom de med dette, fra Apple Tree Productions i Danmark, som var så enkelt og selvsagt. Dessuten ville de engasjere Pernilla August og Rolf Lassgård i hovedrollene. Kunne det bli bedre», skriver forfatteren i en skriftlig kommentar til nyhetsbyrået.

Mikael Marcimain har regissert serien, og NRK kan bekrefte til NTB at de har sikret seg senderettighetene – og at det blir visning i løpet av våren. Nærmere detaljer om sendedato vil komme på et senere tidspunkt.

Romanen utkom i 1993 og er på mange vis en kriminalhistorie som foregår over to tidsplan – på 70-tallet og på 90-tallet.