Debutanten: Birgit Alm

Ukens debutant har drømt om å skrive bok siden hun var 10. Nå er boken her - 21 år etter.

Debutanten Birgit Alm kunne godt tenke seg et glass vin og en prat med Jesus.  Men debutromanen hennes handler ikke om ham. Den er skrevet for å utforske fattigdomstematikken i skjønnlitterær form. Og en dag skal vi helt sikkert le …

 

 

Debutant: Birgit Alm

Aktuell med: Endelig skal vi le, Tiden Norsk Forlag

Romanen handler om Elinor Nor, 31 år, student på Nav-midler og mor til en seksåring som går på Steinerskolen. For å komme nærmere skolen flytter de fra Sagene til Nordstrand, hvor de ender opp i en rønne.

 

Hvorfor skrev du akkurat denne boken?
Jeg skrev denne boken for å utforske fattigdomstematikken i skjønnlitterær form. Hvordan er det alltid å ha for lite og samtidig ha forsørgeransvar – i Layout 1en verden hvor alle andre ser ut til å leve i beste velgående? Det er lett å si at penger ikke er alt, men den som har levd uten, vil kanskje mene noe annet. I alle fall vil min romanperson gjøre det.

 

Når skjønte du at du skulle bli forfatter?
Da jeg var ti år. Men det tok sin tid før det skjedde.

 

Sist leste bok:
Jan Kristoffer Dale: Arbeidsnever. Det er en velkomponert novellesamling, hvor handlingen foregår i det samme miljøet i alle seks novellene.

 

Er du selv i gang med den vanskelige andreboken?
Nei.

 

Hva frykter du mest? Skrivesperre eller bokanmeldere?
Skrivesperre.

 

En kulturopplevelse som forandret livet ditt?
Fra attenårsalderen loffet jeg mye rundt i verden. Jeg reiste alene, og jeg reiste langsomt. Dette var før mobiltelefoner og laptoper, og før hvermansen postet feribilder fra Thailand. Dette er den kulturopplevelsen som har preget meg mest.

 

Hvilken litterær skikkelse ville du helst hatt stevnemøte med?

Jesus er trolig den litterære skikkelsen med størst nedslagsfelt og betydning i vår kulturkets. Jeg skulle gjerne ruslet litt rundt med ham, tatt et glass vin og delt et måltid. Og hadde jeg fått ånden over meg, kunne jeg ha skrevet et nytt evangelium, Evangeliet etter Birgit, og dermed også landa den vanskelige andreboken.

 

Hvem er den mest lovende forfatterstemmen under 35 i dag – norsk eller utenlandsk?

Siden jeg ikke har lest alle forfattere under 35, er det vanskelig å mene noe om det. Men jeg har stor sans for den allerede nevnte Jan Kristoffer Dale sin debut. Ida Hegazi Høyer er også en god forfatter, og høyt oppe på leselista akkurat nå har jeg Edouard Louis.

 

Facebook og sosiale medier – fest eller kolera?

Stort sett fest, med snev av både avhengighet og bakrus. Særlig er Facebook en viktig arena blant annet for å holde kontakt med folk og få info om ulike arrangementer.

 

Favoritt-hangout på nettet?
Foruten Facebook sjekker jeg nettaviser flere ganger om dagen. Ofte leser jeg bare overskrifter og ingresser … Men et godt sted for fordypning er NRK.no, med sitt rikholdige arkiv.

 

På bar med Agnes Ravatn eller middag med Lars Petter Sveen?

Jeg har foreløpig verken lest eller møtt noen av dem, men begge deler ville sikkert vært hyggelig.