Debut med internasjonal appell

24. og siste luke i vår julekalender: Hun har debutert med en roman om en lite kjent del av norsk krigshistorie.

Sissel Værøyviks debutroman er allerede solgt til flere land.

Sissel Værøyvik har studert fonetikk ved Universitetet i Bergen, og tatt utdannelse ved Næringsakademiet. I dag arbeider hun i Neumann Bygg, samtidig som hun skriver ned livshistorier i bokform for privatpersoner. Denne våren debuterte Værøyvik med sin første roman. Rakels bok (Gyldendal) har parallell handling fra nåtid og fortid, og handler blant annet om jødiske barn som ble sendt til Norge under krigen. Dette er historie som ikke har vært så kjent tidligere, og debuten har fått veldig fin mottakelse blant norske kritikere. Romanen er også solgt til Tyskland, Polen og Tsjekkia.

 

Luke 24 omslag

 

Hvilken bok har gjort størst inntrykk på deg i året som har gått?

Det har blitt alt for lite tid til å lese i år – jeg har en bunke bøker liggende på vent. Men kan jeg si mer enn én? Først må jeg velge Karitas-bøkene, som kom ut i 2012 og 2013. De holdt meg limt til terrassestolen på hytta i sommer. Jeg ble fengslet og fascinert både av historien om denne sterke kvinnen og kunstneren fra Island, og av det særegne språket til forfatteren Kristin Marja Baldursdottir. Og så vil jeg nevne en annen debutant – Marianne Grung Farsund som har gitt ut En dør på gløtt på Comino forlag. Hun skriver nært og gjenkjennelig om relasjoner.

 

Hva leser du selv for tiden?

Jeg leser faktisk en antologi som jeg selv har fått lov å bidra til – Ete fysst på Selja forlag. Det er en samling tekster med Sunnfjord som tema, skrevet av 18 skribenter og forfattere. Et veldig artig prosjekt!

I julen skal jeg lese to av mine med-debutanter på Gyldendal: Veien over klippene av Gøril Emilie Hellen og Si at vi har hele dagen av Anne Kyong-Sook Øfsti. Det er på tide, og det gleder jeg meg til! Vi var fire debutanter på Gyldendal i år – alle voksne kvinner. Den siste er Berit Hedemann, moren til Bragepris-vinner Ingvil Rishøi, som har skrevet All min forakt. Den har jeg ikke skaffet meg ennå, men den står også på lese-listen.

 

Hvilke tre bøker anbefaler du?

Jeg har sagt før at jeg elsket Boktyven, og det står jeg ved, men jeg vil gjerne trekke frem tre andre blant mange jeg kunne tenke meg å anbefale:

Balansekunst av Rohinton Mistry – jeg kommer ikke utenom den. Storslått og episk om India, og samtidig så nært og gripende.

Ingen kjenner mitt navn av Lawrence Smith – slavenes historie gjennom Aminatas liv – fra hun elleve år gammel blir bortført fra sin landsby i Vest-Afrika og ført til østkysten av USA, til hun er en gammel kvinne.

Kjærlighetens historie av Nicole Krauss. Et skattkammer av en bok som inneholder flere historier om ulike skjebner, som fletter seg riktig så finurlig sammen etter hvert. En bok du blir glad i, og som jeg gjerne leser om igjen!