Dagen derpå: Solgt til seks nye språk

PAR MED SUKSESS: Samboerne Kristin Roskifte og Svein Størksen driver Magikon sammen og har en veldig god dagen derpå i dag. Bestillingene strømmer inn. Foto: selfie!

Dagen derpå i Stockholm. Kristin Roskifte og Svein Størksen i Magikon Forlag tok det rolig på festen. Allerede fredag er det avreise Shanghai.

–  Det var veldig spesielt da Stefan Löfven begynte å lese opp teksten. Jeg skjønte fort at det var min bok han snakket om, forteller Kristin Roskifte.

–  Hva tenkte du da?

VINNERNE 2019: Kristin Roskifte, nr. fire fra venstre, mottok prisen fra statsminster Stefan Löfven, ytterst til høyre. Foto: Magnus Fröderberg.

 

 

 

 

 

 

 

–  Jeg ble glad. Og at jeg ikke måtte snuble på vei opp eller ned fra scenen, sier den nybakte vinneren av Nordisk råds litteraturpris i klassen for barn og ungdom.

– Er du lei gratulasjoner?

Man blir ikke det, så tusen takk.

Mange spekulasjoner

– Hva tenkte du da du våknet i dag?

– At det var deilig og litt uvirkelig. Uansett var jeg glad for at ventetida var over og slapp å være nervøs lenger. Da jeg ble nominert, tenkte jeg at det ikke var store vinnersjansene. En litt eksperimentell bildebok. Nei, det var mer sannsynlig at en ungdomsroman kunne vinne. Vi har hatt åtte måneder å være nominerte på, og det var umulig å ikke tenke på det. Den siste uka har alle nominerte vært samlet tre dager i Helsinki og tre dager i Stockholm, så det har vært veldig mye prat og mange spekulasjoner.

– Magikon må være et av de minste forlagene som har vunnet en slik pris. Hva er fordelen med å være liten?

– Kanskje det? Om ikke det færøyske som vant i fjor var enda mindre? Vi har mulighet bestemme alt sjøl. Magikon har ikke markedsavdeling eller økonomiavdeling og det gir oss frie tøyler.

– Hvordan bruker denne friheten?

– Jeg ble ikke så stoppet da jeg ga ut på større forlag heller, det er mest vissheten om at vi gjør som vi vil.

Kjedene tar den inn nå

– Hvordan gikk det med innsalget til butikk da Alle sammen teller kom i fjor?

VINNER: Denne boken av Kristin Roskifte

– Boka fikk en del oppmerksomhet fordi den ble Bragenominert og fikk gode anmeldelser fra starten av. Det hjalp. Men det er Svein som har tatt seg av det markedsmessige. Du kan få snakke med ham? Vi holder på å sjekke ut av hotellrommet nå.

Svein er Svein Størksen, samboer og den andre partneren i Magikon Forlag, og paret har tre barn sammen. Han bedyrer at festen gikk stille for seg i hotellbaren og at de var i seng i rimelig tid på grunn av NRK-avtale tidlig i dag morges.

– Ikke alle bokhandlene var interesserte og det vanskelig å spekulere i det hvorfor en slik bok ikke blir tatt av alle kjedene, men nå løsner det. Det nærmer seg jul. Jeg har ikke rukket å se på alle eposter, men registrerte en bestilling på 200 bøker fra en aktør, så nå løsner det.

–  Stort forlag versus lite forlag, hva tenker du?

–  Ena var også nominert, så det trenger ikke være samsvar mellom størrelse på forlaget og kvaliteten. Men jeg merker nok at det er enkelte fordommer der ute. Dette finnes imidlertid ikke når vi er på bokmesser, der er det kun boka som teller.

Seks nye språk

–  Dere har solgt til mange språk?

–  Offisielt er den solgt til 22 land, men etter Frankfurt har vi nå solgt til seks nye. Snart er vi oppe i 30. Det er veldig bra for en bildebok. Jeg forventer at det stiger enda mer etter neste Bologna-messe, for eksempel.

–  Blir det en markering når dere kommer hjem?

–  Det var vi ikke rukket å tenke på. Magikon har et samarbeid med bokmessa i Shanghai hvor tre av våre illustratører skal være i Shanghai i tre uker og jobbe der. En av dem er Kristin. Så hun rekker én dag hjemme før turen går til Shanghai fredag, forteller Svein Størksen. Videre til Shanghai fredag. Tett program, kan du si, forteller Størksen.

Etterpå får BOK365 en sms fra den ferske vinneren av Nordisk råds litteraturpris, og vi ber henne huske flyplassgodteri til barna i alt ståket.

–  Det blir ekstra mye av det denne gangen, repliserer hun.