NBU-pris til Lindesnes

NQSJONAL BIBLIOTEKDAG: Skolebiblioteket får fokus. Her frå Sprangereid skole som blei nominert til Årets bibliotek i 2014. Foto: Line Hansen Hjellup

Rustet opp skolebiblioteket, behovet for spesialundervisning forsvant. Sprangereid skole viser vei.

Spangereid skole i Lindenes gikk fra dårlige resultater på nasjonale prøver til å ha bortimot eliminert behovet for spesialundervisning. Nøkkelen til suksessen? Skolebiblioteket. Spangereids opprusting og satsing på skolebiblioteket belønnes nå med NBU-prisen 2019.

Spangereids sterke resultater gjør at skolebibliotekar Line Hjellup omtrent daglig mottar

SAMLINGSSTEDET: Også i dette skolebiblioteket kan det lese i alle tenkelige stillinger.

henvendelser fra skoler over hele landet som ber om råd til hvordan de selv kan løfte sitt skolebibliotek. Uten gode nasjonale føringer eller veiledning blir det nemlig opp til hver enkelt skole hvordan de løser problemet – og mange vet ikke engang hvor de skal begynne.

–  Oppskriften er attraktiv for tiden, sier Line Hjellup. Mange skoler vil besøke oss, eller ha besøk av oss, og det er stas! Kanskje oppskriften vår kan passe for andre skoler også?

Utdrag fra NBUs begrunnelse

Skolebibliotek bør gi alle lik tilgang på litteratur og leseglede! Men dessverre er forskjellene i skolebibliotekene store. For altfor mange skoler betyr skolebiblioteket nedstøvede kasser med utdaterte bøker. (…) Heldigvis har vi noen gode eksempler på det motsatte, og ett helt spesielt og i særklasse. (…)

Ved å aktivt satse på skolebibliotek og leseglede har Spangereid skole bortimot eliminert behovet for spesialundervisning. De plukker nemlig opp lesevansker tidligere enn det som er vanlig ved å introdusere alle for lystlesing fra starten av. Biblioteket brukes tverrfaglig. Hele skolen er bevisst litteraturens og bibliotekets verdi, og det kjøpes inn stadig nye bøker som er aktuelle og relevante for barna. Elever på sjette og sjuende trinn kan søke jobb som bibliotekassistenter – og stillingene er ettertraktet. (…)

Vi håper at mange skoler vil følge i deres spor. NBU-prisen 2019 går til Spangereid skolebibliotek.

Bjørn Sortland på besøk

Prisen blir gitt til Spangereid i form av en forfatter i gave: Norske barne- og ungdomsbokforfattere  sender barnebokforfatter og styremedlem Bjørn Ousland til Spangereid for å underholde hele skolen med sine fortelle- og tegneferdigheter. En illustrasjon som Ousland lager på stedet vil bli signert og rammet inn, til skolebibliotekets odel og eie.

NBU-prisen tildeles en person eller en institusjon som har utført et prisverdig arbeid for barne- og ungdomslitteraturen i Norge. Prisen ble delt ut første gang i 1988 og her kan du se listen over tidligere vinnere.