Cappelen Damm-knockout i 2014

I 2013 var Cappelen Damm fjerde størst på oversatt skjønnlitteratur. I fjor var de større enn de fire neste forlagene til sammen.

Bevegelsene innenfor oversatt skjønnlitteratur kan beskrives som et lite jordskjelv: Cappelen Damm tredobler sin markedsandel – fra 12,3 til 37,4 prosent.

Dermed legger Cappelen Damm de øvrige forlagene flere sjømil bak seg. Neste forlag på lista, Gyldendal, har en markedsandel på «bare» 11,8 prosent. Dermed er rollene byttet om i løpet av bare to år: I 2012 hadde Gyldendal en markedsandel på 34,3 prosent, mer en det dobbelte av Cappelen Damms 15 prosent.

Nå har Cappelen Damm større markedsandel enn de neste fire på listen (Gyldendal, Schibsted, Vigmostad & Bjørke og Aschehoug) har til sammen, i følge Bransjestatistikken som ble offentliggjort i dag.

 

To satsingsområder

–Vi er selvsagt glade for. Det viser at vi har fått til det vi har jobbet med, sier forlagsdirektør Karin Mundal i Cappelen Damm, og utdyper: –Vi har to store satsingsområder her: Krim og hva vi har valgt å kalle «Happy tears». På det siste området har vi sett på andre forlags suksesshistorier, som Cecilia Samartin og Kate Morton, og jobbet godt og målbevisst med å løfte vårt eget prosjekt. Det har vi lykkes med. «Dronningen vår» er Lucinda Riley, men vi har også bygget andre forfattere rundt henne, og vi har jobbet veldig bra med kampanjene våre og det å være kreative på markedssiden.

 

–Handler om enkelttitler

–Så skal vi også være ydmyke og se at dette er en bokgruppe som handler om enkelttitler. Der har vi fått en krim-storselger i Kepler og vil lykkes med den spesielle satsingen vi gjorde rundt John Williams Stoner, sier Karin Mundal.

Merk at det kun er Forleggerforeningens medlemmer som er med, slik at eksempelvis Jojo Moyes’ forlag Bastion ikke er med.

 

Oversatt skjønnlitteratur for voksne

Markedsandeler 2014

  1. Cappelen Damm 37,4
  2. Gyldendal 11,8
  3. Schibsted 8,0
  4. Vigmostad & Bjørke 7,1
  5. Aschehoug 5,5

Rekkefølgen i Topp 5 er den samme som den var året før.

(Kilde: Bransjestatistikken 2014)

 

(Foto: Cappelen Damm)