Brevskriveren Vincent

Van Goghs brev i praktugave er blant utgivelsene du kan glede deg til neste uke.

Van Goghs brev, Kjersti Annesdatter Skomsvolds nye roman og Marte Michelets bok om det norske holocaust er på utgivelsesplanen til norske forlag i uken som kommer.

 

I en tid hvor vi kommuniserer mer skriftlig enn noen gang, men hvor kvaliteten sjelden står til kvantiteten og både kalligrafer og lærere fortviler over forvitrende håndskrift, kommer en bok som påminner om at jo, visse ting var bedre før. I hvert fall mestringen av brevskrivingens kunst – i det minste om avsenderen het Vincent van Gogh.

 

Brevkunst over 1040 sider

Ved siden av å være en av historiens aller viktigste kunstnere var van Gogh nemlig også en høyst begavet og ivrig brevskriver. Ulike samlinger av brevene hans har forlengst blitt utgitt i svært mange land, bare ikke i Norge.

Denne unnlatelsessynden retter Aschehoug nå opp, og når det først gjøres, spares det ikke verken på konfetti eller papir.

 

van gogh

 

Å skrive livet har blitt et praktverk på 1040 sider, med 265 brev skrevet i perioden 1872 til van Goghs død i 1890, samt 110 originale skisser. At de litterære kvalitetene er godt ivaretatt, kan man føle seg trygg på når man vet at oversetteren er Eve-Marie Lund. Hun ble nylig tildelt Bastianprisen 2014, og har oversatt brevene fra nederlandsk, fransk og engelsk. Utgaven er blitt til i samarbeid med van Gogh-museet i Amsterdam.

 

Gestapo og Holocaust

Gyldendal_Michelet_Forbrytelsen_v3_justDen neste uken kan også by på flere andre utgivelser som bringer oss tilbake i tid, deriblant flere bøker om andre verdenskrig. Med Den største forbrytelsen. Ofre og gjerningsmenn i det norske Holocaust (Gyldendal) har Marte Michelet skrevet en bok hun mener lenge har manglet. Boka er basert på materiale fra norske og tyske arkiver og følger blant annet livsløpene til en norsk-jødisk familie og to gjerningsmenn.

 

De mange hundre nordmennene som ble vervet til tjeneste for det tyske sikkerhetspolitiet er temaet for Erik Veums nye bok. Nådeløse nordmenn 3. Gestapo 1940-1945 (Kagge) skal for første gang gi en samlet fremstilling av hvem disse menneskene var, hva slags tjeneste de utførte, hvilke forbrytelser de var med på og hva om skjedde med dem under og etter rettsoppgjøret etter krigen.

 

En skjønnlitterær vri på krigstematikken finner vi i Jan Guillous Ikke ville se, som er fjerde bok i serien «Det store århundret» (Gyldendal).

 

Mirakuløst fra Skomsvold

skomsvold 33 cover finish 2På den norske romanfronten er det nok mange som ser frem til Kjersti A. Skomsvolds nye roman 33, som er hennes fjerde bok. Ifølge forlaget Oktober har hun denne gangen skrevet en uvanlig kjærlighetshistorie om en kvinne, to menn og et barn. Hovedpersonen er en lungesyk kvinne som arbeider som matematikklærer. I god tråd med fjorårets diktsamling Litt trist matematikk.

 

Kristian Wikborg Wiese, kjent fra den litterære undergrunnen gjennom tidsskriftet La Granada og Litteratur på Blå, debuterer på sin side med romanen Avtrykk. Handlingen beskrives som et etterspill etter en «tragedie av vulkanske proporsjoner», og beveger seg fra ungdomstid på beste vestkant til en tilværelse fylt av kunstneraspirasjoner i London.

 

Fra Riyadh til Karthagokarthago

Og apropos London: Oversatt skjønnlitteratur drukner lett i den norske bokhøsten, men ikke alle spennende utgivelser kommer om våren. Cappelen Damm introduserer for eksempel denne uken et saudiarabisk forfatterskap for norske lesere. Beveren av Mohammed Hasan Alwan handler om en mann i 40 årene oppvokst i Riyadh, som flytter til Portland i USA for å studere – ikke ulikt forfatteren selv. Ifølge forlaget gir boka blant annet et innblikk i hans forhold til hjemlandet han rømmer fra, til det nye landet hvor han ikke riktig finner seg til rette, og til sin temmelig dysfunksjonelle familie.

 

Familietematikk står også sentralt i en ny roman av Joyce Carol Oates. Karthago (Pax) handler om en tenåringsjente som forsvinner inn i fjellene og setter familiens samhold på prøve. Mistanken faller etterhvert på en Irak-veteran som har vært forlovet med den bortkomne jentas storesøster, og ifølge forlaget rommer boka også et portrett av denne mannen som har vendt tilbake fra krig med uhelelige sår.

 

Suppe og sirkus

stordalenlavUka kan også by på flere bøker som trolig vil vekke debatt. Sirkus Stordalen (Kagge) er en uautoristert biografi signert Gunnar Stavrum, som tar for seg Petter Stordalens liv fra jordbærselger til hotellkonge.

I Fritt Fall (Pax) setter journalist Pål Vegard Hagesæther den moderne flybransjen under lupen, særlig de store endringene i arbeidsforhold.

 

Strikkerushet er ennå ikke over i bokhandelen. Luer. Fru Solengs strikkeoppskrifter (Pax) presenterer 33 lueoppskrifter fra kvinnen som driver håndarbeidsbutikken med samme navn i Svolvær. Mens gründersøstrene Elisabeth og Janniche Isachsen deler varmende oppskrifter i Supper (Gyldendal). Søte gaver fra Idas kjøkken er andre bok av Ida Grahn-Jansen, som vant første sesong av Hele Norge baker.