Pris til Ewo og «1957»

Riksmålsforbundets barne- og ungdomsbokpris gikk i helgen til Jon Ewo.

Handlingen i vinnerboken foregår i 1957 (Cappelen Damm), men likevel ikke. For mellom disse permene er året «godt jugd».

Prisvinneren har nemlig sansen for «What if?»-sjangeren: -Historie har alltid vært et av mine favorittfag og jeg er blitt fascinert av kontrafaktisk historie, sa Jon Ewo da han mottok prisen under Barnebokdagene i Gjøvik, på Gjøvik bibliotek lørdag.

I Himmlers Norge

Kontrafaktisk historie vil si å leke litt med rammene for fortellingen din, ved å la historien ta en annen vei enn den faktisk tok: Ved å ikke løse opp unionen mellom Norge og Sverige, ved å la kineserne lande først på månen eller, som i dette tilfelle, la tyskerne vinne krigen:

Året er 1957. Norge er styrt av Heinrich Himmler og SS. Monika er 16 år og har begynt å tvile. Før mente hun at det var hennes plikt å gifte seg med den 17-årige SS-kadetten Erik. Hun så det som sin plikt å føde nye barn til det raserene Norge.

Jon Ewo 1957

Håpløs kjærlighet?
Men så dukket Hans opp. Han tilhører fienden – «de røde». Hvem skal hun velge? Og hvilken av de to mennenes syn på Norge er det riktige? Er Norge et sorteringssamfunn, eller et paradis?

Dette er en fiktiv historisk roman om hva som kunne ha hendt: I 1957 er Norge et gjennomnazifisert land. Men under overflaten i dette landet i utkanten av Stor-Germania koker det av motstand. Midt oppi dette må Monika velge mellom en oppgave hun ikke lenger vil ha og en kjærlighet som virker håpløs. Eller finnes det andre muligheter?

 

(Foto: Cappelen Damm)