Breiviks far med sin historie

Kameraene sto tett under Juritzens høstpresentasjon i formiddag. Det var ikke på grunn av Kvalshaugs lyrikkdebutanter.

– Jens Breivik har fått hard medfart av media, forfattere, ekskoner og sin sønn. Han er blitt hengt ut som en udugelig far og som et dårlig menneske. Hans egen historie er derfor en viktig korreks og supplement, ikke minst fordi han er selvkritisk og reflektert over sin egen rolle som far, sa forlagssjef Arve Juritzen under formiddagens høstpresentasjon i Oslo.  

Det var ikke fritt for at Jens Breiviks bok Min skyld? En fars historie stjal det meste av oppmerksomheten under Juritzens høstslipp.

 

– Ikke det gamle manuset

Allerede for et par år siden sirkulerte et manus skrevet av Breiviks far rundt omkring i norske forlagslokaler. Da vegret forlagene seg for å ta i dette. Arve Juritzen avkrefter at det er dette manuset det dreier seg om:

– Dette har ikke noe med Jens Breiviks gamle manus å gjøre. Også vi fikk dette manuset til gjennomlesning og det var også å uaktuelt for oss å jobbe videre med dette. Boken vi kommer med nå er helt nyskrevet materiale, sier Arve Juritzen.

Juritzen kunne også bekrefte at det har vært kontakt mellom faren og Anders Behring Breivik i fengselet.

 

– Må belyses

Han har registrert at enkelte berørte fremdeles ønsker ro rundt saken:

– Vi har nøye vurdert om det er riktig å utgi denne boken ut i fra hensynet til de som ble skadd 22. juli og til deres familier og ikke minst etterlatte etter de som ble drept. Vi har registrert at mange av disse blir negativt berørt av at hendelsene fortsatt får omtale, men vi har også registrert at tilsvarende mange berørte og etterlatte ønsker og ser nytten av at nye opplysninger kommer frem, sier Juritzen og legger til: – Vi mener terroren Norge opplevde 22. juli 2011 må belyses fra flest mulige sider. Det er forlagenes og medias ansvar å sørge for at flest mulige opplysninger blir bevart for fremtidige forskere.

 

En vaskeekte ghostwriter

Boken er planlagt utgitt i oktober. Enn så lenge har det vist seg vanskelig å oppnå kontakt med Jens Breivik. Forlaget ønsker å skjerme både Jens Brevik og ghostwriteren som er satt på dette oppdraget:

– Vi ønsker ikke å oppgi navnet på ghostwriteren. Det er viktig at de får arbeidsro i tiden fremover, sier Juritzen, som understreker at de har lært av tidligere omdiskuterte utgivelser: – Vi har selvfølgelig fått med oss debatten og kritikken etter Marit Christensens bok Moren, og har jobbet veldig grundig med etikk, moral og jus når vi har redigert Min skyld?

 

Kjente profiler

Juritzen-høsten byr ellers på noen kjente profiler: Gert Nygårdshaug lanserte romanen Nøkkelmakeren tidligere denne uka, Jan-Erik Fjell kommer med sin nye Anton Brekke-krim Rovdyret og Cecilia Samartin skal snart ut på en omfattende norgesturné med Los Peregrinos. På sakprosasiden er det to biografier som stikker seg ut: Per Egil Hegge om Rolv Wesenlund (Rolv Wesenlund … og takk for det!) og Renate Nedregård om Erna Solberg (Erna. Fra fiasko til statsminister). Kvalshaug Forlag har samlet Bjørn Eidsvågs beste sitater og sangtekster i Mysteriet deg, og frodige og personlige tekster fra Øystein Wingaard Wolf i Eselets slengkyss.