Bragepris til sterk Utøya-bok

MED STERK HISTORIE: Mariangela Di Fiore (t.v.) og Cathrine Trønnes Lie (foto: Irene Lunde / Vigmostad & Bjørke)

Mariangela Di Fiore og Cathrine Trønnes Lie får Brage i Åpen klasse: Sakprosa for barn og unge.

Det var Mariangela Di Fiore og Cathrine Trønnes Lie som sikret seg årets Bragepris i vandrekategorien Åpen klasse, som i år er Sakprosa for barn og unge. De to får Brage-statuett for Søstre. Min historie etter Utøya (Vigmostad & Bjørke).

VANT PRIS: Mariangela Di Fiore og Cathrine Trønnes Lie mottok i kveld Brageprisen i Åpen klasse for boka «Søstre». Foto: Maren Simonsen / Bok365.

– Uten avgresnsng og strukturelle grep ville ikke denne boka blitt til. Ærligheten i fremstillingen beveger, sa kulturminister Anette Trettebergstuen da hun delte ut prisen i Dansens Hus.

– At vi står her i dag og tar imot denne prisen er helt fantastisk. Søstre er så mye mer enn en bok, det er også historien om Cathrine sitt liv, og også mitt liv, sa Mariangela Di Fiore i takketalen.

Sterk og medrivende

Juryen fremfører: «Søstre. Min historie etter Utøya er en personlig, sterk og medrivende fagbok for ungdom som tar oss tilbake til terrorangrepet som rammet AUF sin sommerleir i 2011. Utgangspunktet er Cathrine Trønnes Lies beretning. Cathrine var på Utøya denne sommeren sammen med søsteren Elisabeth. Begge søstrene ble skutt, bare Cathrine overlevde. Mariangela Di Fiore har fulgt Cathrine siden 2012, og det er hun som her gjengir Cathrines versjon. Det gjør hun på en særdeles imponerende og respektfull måte. Cathrines opplevelser kontekstualiseres konkronologisk gjennom bokas fire deler; «Før», «Utøya», «Etter» og «Veien videre», og gjennom utvalgte scener framheves samhold og nærhet, frykt, kaos og redsel, og ikke minst sorgen, savnet og alle de vanskelige tankene i tida etter.»

Åpenhet og tilgjengelighet

Juryen trekker også frem hvordan teksten blir presentert: «Det lille formatet som rammer boka inn, framhever det personlige utgangspunktet. Den luftige layouten signaliserer åpenhet og tilgjengelighet. Teksten er satt opp i korte avsnitt, og språket er stramt og effektivt. Di Fiore beskriver, men uten digresjoner, forklaringer eller ladede adjektiver. Slik skapes det rom for leserens egne tanker og refleksjoner, og slik minner denne boka oss om at selv om dette er Cathrines fortelling angår den oss alle.»

Les også: Her er årets Brage-nominerte