Brage til Uri

Foto: BOK365

Brageprisen i klassen for sakprosa går til Helene Uri for boken "Hvem sa hva?". 

– Dette er en bok man ikke glemmer, sa kulturminister Trine Skei Grande om Uris vinnerbok.

Helene Uri sa i sin takketalle at hun ville takke forlaget sitt, redaktør Cathrine Sandnes og alle andre i Gyldendal. – Men denne boken er først og fremst tilegnet døtrene mine, for valg av ord betyr noe, sa Uri.

Boken er kommet ut på Gyldendal, og har fått mye omtale i høst. Den tar for seg hvordan menn og kvinner fremstilles i språket, og hvordan de bruker det.

Om begrunnelsen for å gi prisen til Uri skriver juryen:

«Årets vinner av Brageprisen for sakprosa er en bok man ikke glemmer, den retter oppmerksomheten mot noe som angår oss alle. Spennende fakta, engasjerende og gode historier, mesterlig oppbygning og et bredt kildemateriale gir boken kvalitet i hver setning. Formidlingen av innholdet slår gnister og skaper nysgjerrighet hos leseren. Vinnerboken er grundig opplest på feltet og fletter kunnskapene sammen med egen forskning. Dermed plasserer boka seg som en aktuell og uunnværlig samfunnskommentar med overbevisende vinklinger og nye perspektiver. Leseren pendler mellom latter og tårer, engasjement og oppgitthet og gir nye erfaringer om oss selv og våre medmennesker. Forfatterens smarte og observante penn mestrer sakprosasjangeren til fulle. Leseren blir ikke bare revet med, men får også bevisstgjort eget språk og egne erfaringer. Vinneren av Brageprisen for sakprosa 2018 går til en forfatter som i sin egen bok har påpekt at hun nå trer inn i et mannlig selskap, som en kvinne mot oddsen. Prisen går til Helen Uri for Hvem sa Hva

De nominerte

De øvrige nominerte i klassen Sakprosa var:

Ingeborg Eliassen og Sven Egil Omdal: Borgerlønn, Res Publica

Arild Bye: Arne Paasche Aasen,Aschehoug

Peter Normann Waage: André Bjerke. I kampens glede, Aschehoug