Anja Røyne vant Brage i Åpen klasse

Foto: Sturlason

Årets Bragepris i åpen klasse ble delt ut i sjangeren populærvitenskap, og gikk til Anja Røyne for boken "Menneskets grunnstoffer".

– Det er en fryd å lese om hvordan verden og menneskene henger sammen, sa kulturminister Trine Skei Grande om boken som vant prisen i åpen klasse.

Prisvinneren selv sa i takketalen at hun hadde trodd hun kunne bli sittende helt rolig fordi de andre nominerte bøkene er helt fantastiske. – Jeg vil tilegne prisen til min mormor og hennes kjærlighet til folk og natur, sa Røyne. – Håpet er at når jeg blir 90 år kan jeg kose meg med mine oldebarn i en verden som er litt bedre enn den som er nå.

Anja Røyne er forsker og foreleser ved Fysisk Institutt på Universitetet i Oslo. Boken hennes er kommet ut på Kagge Forlag, og dette skriver juryen om begrunnelsen for å gi Brageprisen til henne:

«Hvor kommer vi fra og hvordan er vi mennesker blitt som vi er blitt? Denne boken åpner de helt store spørsmålene. Dette er blitt en fremstilling som elegant forener de aller minste bestanddelene med de største spørsmålene.

Det er en fryd å lese om hvordan mennesket og verden henger sammen, om klimaspørsmål, vitenskapshistorie og ressursforvaltning, biologi, anatomi og fysikk. Denne boken klarer det mesterstykket at den får deg til å se både deg selv og verden rundt deg med litt nye øyne. Forfatteren leder leseren inn i diskusjoner om verdens ressurser på mikro- og makronivå, og hun starter og slutter med verdensrommet, der grunnstoffene kom fra, og der vi muligens kan hente ressurser en gang i en fjern fremtid. Det er en bok om hvordan grunnstoffene ble skapt, og hvordan vi har utnyttet dem her på planeten og hvordan de henger sammen med hvordan kroppene våre er satt sammen. Boken har som budskap å forklare hvordan vi må ta vare på kloden vår, med de grunnstoffene vi har. Slik gjør den atomfysikk direkte relevant for leseren. Vinneren av Brageprisens åpne klasse er skrevet av en vitenskapskvinne som både kan stoffet sitt ut og inn og som samtidig mestrer den vanskelige kunsten å formidle det hun kan til et stort, allment publikum – noe hun gjør både velformulert og presist.

Vinneren av Brageprisens åpne klasse 2018 er Anja Røyne for boka Menneskets grunnstoffer!»

De nominerte

De øvrige nominerte i Åpen klasse var:

Ole Mathismoen og Jenny Jordahl : Grønne greier – om natur og miljø og sånn, Ena – et imprint i Vigmostad & Bjørke.

Katharina Vestre: Det første mysteriet, Aschehoug

Anne Sverdrup Thygeson: Insektenes planet, J.M. Stenersens forlag