Brage-Lykke for Nina

Nina Lykke (Foto: Agnete Brun)

BRAGEPRISEN – SKJØNNLITTERATUR: «Frydefull lesning», uttaler juryen om prisvinner Nina Lykkes «Full spredning».

– Dette er ufattelig. Jeg hadde ikke forberedt meg. Dette er den verste boken jeg har skrevet. Nå trenger jeg en drink! utbrøt prisvinneren selv fra scenen.

Nina Lykke har høstet mange godord for sin roman Full spredning (Oktober), også fra BOK365s egen anmelder Vidar Kvalshaug, som mener hun nærmest er sin egen sjanger for tiden: «Nina Lykke er i løpet av relativt få bøker blitt en mester til å smi legeringen underholdningsbøker av verdi. Det er effektivt og passe doser av det meste, ikke minst fremdrift, slik at det fungerer, men romanen er ikke så lite litterært at det kan avskrives.»

«Herlig skråblikk på livet» 

I år falt også Bragejuryen for Nina Lykke, og tildelte henne i kveld Brageprisen for skjønnlitteratur under festforestillingen i Dansens Hus – med følgende begrunnelse:

«Nina Lykke har en særegent god observasjonsevne og et herlig skråblikk på livet. I Full spredning følger hun opp den skarpe og mørke samtidssatiren vi kjenner fra Nei og atter nei, og gir oss en legeroman utenom det vanlige. Elin er fastlege. Hun er i midten av femtiårene. Og hun er oppgitt. Stadig oftere mister hun tålmodigheten med slitsomme og kravstore pasienter. Ektemannen Aksel er kun opptatt av ski og løping. I det hele tatt har jobben, ekteskapet og livet i det tidligere så trivelige rekkehusområdet Grenda mistet sin sjarm. Elin kjeder seg og bedøver misnøyen med litt for mye vin og endeløse såpeserier på TV. Men så en kveld sveiper hun tilfeldig forbi ungdomskjæresten Bjørn på Facebook, og vips er vin byttet ut med utroskap og nyvunnen spenning. Ved romanens start har Elin rømt fra både elsker, mann og rekkehus – og flyttet inn på legekontoret. Og det er en miks av hennes selvransakende betraktninger og generelle oppgitthet overfor alt og alle som bærer historien. Full spredning inneholder fandenivoldske betraktninger om mennesker som prøver å holde tritt. Romanen er samtidig en skarp og godmodig kommentar til et samfunn der velstand og overflod har gjort oss kravstore og dvaske. Hvermannsen forlanger et liv som evig unge, friske og lykkelige. Full spredning er en usedvanlig velskrevet og morsom roman. Lykke balanserer hårfint mellom stereotyp overdrivelse og emmen og flau gjenkjennelse. Karakterbeskrivelsene er helstøpte. Det er skarpt og presist skrevet. Det er nådeløst og avslørende. Rett og slett frydefull lesning!»

 

(Foto: Agnete Brun)