Booker-pris til Alharthi

Jokha Alharti er tildelt Man Booker International Prize for romanen "Celestial Bodies".

– Dette er en stor ære. Jeg vil gjerne takke Man Group og juryen for denne store æren. Jeg vil også takke Marilyn Booth for hennes nydelige oversettelse, jeg er glad for å dele prisen med deg, sa prisvinneren selv da hun i går kveld mottok en av verdens mest prestisjefylte priser, Man Booker International Prize.

Prisen blir tildelt årets beste oversatte roman, og skal deles mellom forfatter og oversetteren, som i dette tilfellet er Marilyn Booth.

Første arabiske vinner

Alharti er den første kvinnelige forfatteren fra Oman til å bli oversatt til engelsk, og den første forfatteren som skriver på arabisk til å motta Booker International Prize. Hun har tidligere skrevet to andre romaner, to novellesamlinger og en barnebok.

Celestial Bodies utspiller seg i den omanske byen al-Awafi og følger tre søstre. En gifter seg inn i en rik familie, en som gifter seg av plikt og en som venter på en mann som har emigrert. Bakteppet for historien er et land i utvikling, og som prøver å redefinere seg selv etter kolonitiden.

– Boken unnviker enhver stereotyp man forventer seg i sin analyse av kjønn og rase og sosiale forskjeller og slaveri. Den er fylt av overraskelser, og vi forelsket oss i den, sa juryens leder, Bettany Hughes til The Guardian.

 

(Hovedfoto: www.jokha.com)