Bonnier starter forlag i Danmark

Jacob Søndergaard blir forlagsdirektør i GUTKIND.

Bonnier Books går nå inn i Danmark. I begynnelsen av 2020 sjøsetter konsernet sitt nye forlag GUTKIND, med Jacob Søndergaard som forlagsdirektør og Jim Zetterlund som administrerende direktør. Forlaget henter navnet sitt fra Bonnier-familiens stamfar, den jødiske innvandreren Gutkind Hirschel fra Dresden. Han åpnet sin første virksomhet nettopp i København i 1804.

– Danmark blir det syvende markedet i Europa hvor Bonnier driver forlagsvirksomhet. Vi ser Norden som vårt hjemmemarked, og det er utrolig gledelig at vi nå kan åpne et ambisiøst forlagshus i Danmark og gjennom forlagsnavnet blunke til historien, sier Håkan Rudels, VD i Bonnier Books.

– Har både vilje og ressurser

– Bonnier har bedt meg om å skape et nytt dansk forlag, som skal satse på utgivelse av kvalitetslitteratur i bred forstand, uttaler Jacob Søndergaard i en pressemelding. – Det er en oppgave jeg påtar meg med takknemlighet og kamplyst. Jeg gleder meg til å samle sammen et lag og kaste meg over utfordringen i begynnelsen av 2020. Tilstanden å det danske bokmarkedet åpner for nye initiativer og Bonnier har både ressurser, vilje og knowhow til å skape et moderne og langsiktig alternativ til de eksisterende danske forlagene.

Det har vært stor uro i dansk bokbransje denne høsten, noe som åpner for at både valg av tid og valg av mann kan vise seg å være strategisk svært riktig for Bonnier. Jacob Søndergaard har vært en sentral skikkelse i bransjen de siste 20 årene – som redaktør i Lindhardt & Ringhof, som forlagssjef hos People’s Press, og som redaksjonssjef og forlagssjef hos Rosinante & Co.

Vil «vokse betydelig»

– Som en start ser vi for oss et lag på fem-seks medarbeidere med rundt 20-25 utgivelser i året, og målet er så å vokse betydelig i de kommende årene. Vi er enige om å gjøre det enkelt: Jacob tar seg av det viktigste, som 365 dager i året er forfatterne, utgivelsene og laget vårt. Så fokuserer jeg på alt annet, sier Jim Zetterlund, COO/CFO hos Bonnier og påtroppende GUTKIND-direktør.

 

Foto: Robin Skjoldborg.