Bokkonsumet øker igjen

Adm. direktør Kristenn Einarsson (foto: Vebjørn Rogne)

– Den negative trenden er snudd og det føles fantastisk, sier Kristenn Einarsson.

Nordmenn leser og lytter til mer bøker enn tidligere. I første halvår økte bokomsetningen i allmennmarkedet med 0,5 prosent sammenliknet med første halvår 2018. Det er særlig strømming og salget av e-bøker som viser stor framgang, og det digitale salget utgjør nå snart en fjerdedel av den totale omsetningen.

– Grunn til optimisme

Årsaken til at disse halvårstallene kommer først i september, et at disse regnestykkene er hentet ut fra Forleggerforeningens nye kvartalsrapporter – hvor også den stadig viktigere strømmeomsetningen inngår. Hvilken forskjell denne gjør ser vi på månedsrapporten fra bokdistributørene, som trekker motsatt vei ved utgangen av første halvår: Der er totalomsetningen ned 6,8 prosent og allmennbokomsetningen ned 5,5 prosent.

– Folk vil ha bøker. Ikke bare øker omsetningen, men antall bøker kjøpt og lyttet til øker med 3,8 prosent sammenliknet med første halvår i fjor. Det er klart dette gir grunn til optimisme, sier administrerende direktør Kristenn Einarsson i Den norske Forleggerforening.

Øker kraftig

Totalt omsatte de norske forlagene for 487 millioner kroner i allmennmarkedet, opp fra 484 millioner første halvår 2018. Salget av e-bøker og digitale lydbøker øker kraftig og utgjør nå 23 prosent av den totale bokomsetningen i allmennmarkedet. Digitale bøker utgjør 35 prosent av bøkene som blir kjøpt eller lyttet til.

Ser vi på papirbokomsetningen i månedsstatistikken fra distributørene, er omsetningen av norsk skjønnlitteraturen det store lyspunktet i første halvår med en oppgang på 42,2 prosent, riktignok fra et temmelig labert førstehalvår i 2018.

– Den negative trenden er snudd og det føles fantastisk! Jeg tror aldri behovet og interessen for gode historier og læring har vært større, nå blir det spennende å se om framgangen fortsetter inn i bokhøsten, det er grunn til å håpe det, sier Einarsson.