Bokhøst med krig og nostalgi

Forlagssjef Finn Jørgen Solberg har stilt inn siktet: Med en pepperkaketanks på katalogomslaget varsler Vega en bokhøst med krig, nostalgi og kulinariske utskeielser.

– Alf R. Jacobsen er en veldig viktig forfatter hos oss – det er slett ingen hemmelighet. Han har et stort og trofast publikum, fastslår forlagssjef Finn Jørgen Solberg i Vega.

Det er slett ikke uvanlig å finne den produktive gravejournalisten og dokumentarforfatteren Alf R. Jacobsen på Vegas høstliste. Men denne høsten har han ikke bare én, men to sentrale bøker: I disse dager kommer filmen Kongens nei til å innta norske kinolerret – noe som aktualiserer pocketutgaven av Jacobsens bok med samme tittel. Å antyde at boken kommer til å bli en av høstens pocket-bestselgere på sakprosafronten er neppe noen dristig spådom. Det faktum at Erik Poppes krigsdrama sist uke ble valgt som norsk films Oscar-kandidat til beste ikke-engelskspråklige film, legger neppe noen demper på interessen.

 

kongens-nei  kryssild-ny

 

Konvoier i krig og kjærlighet

I tillegg er det duket for en splitter ny Jacobsen-utgivelse i oktober: Kryssild – krig og kjærlighet i Atlanterhavskonvoiene 1940-41.

– I Kryssild tar han for seg jakten på de allierte konvoiene i verdenskrigens innledende fase, frem til vendepunktet da britene knekker Enigma-koden og kan slå tilbake, forteller Finn Jørgen Solberg, og legger til: – Dette stoffet kan Alf. Det er et veldig godt driv i fortellingen, og samtidig er det historiske på plass. Gjennom vårt lange samarbeid kan jeg ikke huske at noen har tatt ham på viktige faktafeil.

Ved hjelp av tidligere upubliserte brev og memoarer forteller Alf R. Jacobsen til nå ukjente historier om heltemot og dramatiske skjebner til havs. Og som bokens undertittel antyder: Her er det også plass til en dose kjærlighet: Om bord i den norske damperen MS Borgestad oppstår det romanser mellom de amerikanske søstrene Norma og Marbel Hayes og to av mannskapet.

 

 

barndom-pa-2000-tallet

 

Nær nostalgi

Bortsett fra krigen, er det gjerne nostalgien som har vært fremtredende på Vega Forlags lister. Det har trillet ut bøker om Barndom på 1920-tallet, Barndom på 1930-tallet osv. frem til og med 1990-tallet – i tillegg til ymse andre tematiske nostalgi-utgivelser.

Denne høsten puster nostalgien oss i nakken, når Vega også lanserer Barndom på 2000-tallet – med mobil og polyfoniske ringetoner, Lovlig blond og Idol.

– Kan dette blir for tidlig for mimring?

– Det blir spennende å se. Vi tar for oss veldig nær nostalgi her, men samtidig er det langt nok unna til at vi kan trekke på smilebåndet av mye av det som skjedde da, sier Solberg.

 

 

fjs-4

 

 

Kulinariske utskeielser

Ellers er det mye å hente for smaksløker og romlende mager på Vega-listen. Her er det flere bøker som kretser rundt mat og drikke – gjerne med et annerledes-blikk: I Kniv, sjel og gaffel tar Andrew P. Kroglund for seg vårt forhold til mat i et historisk perspektiv – fra vi klatret ned fra trærne, samlet oss rundt leirbålene og la grunnlaget for familie, fellesskap og sosiale normer, og frem til dagens matindustri og kostholdseksperter.

Mattias Kristiansson gir ny inspirasjon til julebaksten med 22 morsomme pepperkakebygg i boken Pepperkakeland.

Til god mat hører også ditto drikke: I Ølguiden presenterer Knut Albert Solem 760 ølsorter for ølhunder. I Den brisne botaniker loser Amy Stewart oss gjennom et svimlende utvalg av urter, blomster, trær, frukt og sopp, som mennesket ved oppfinnsomhet, inspirasjon og ren desperasjon har klart å forvandle til alkohol, nesten siden tidenes morgen.

Også Vega har sett sjarmen med tarmen: Hvis miksen av de foregående bøkene skulle føre til et visst opprør i magesekken, kan man la Sofia Antonsson stå for brødbaksten. I Rolig mage med godt brød byr hun på et førtitalls brødoppskrifter basert på lavFODMAP-dietten.

Ikke noe strikking i dette forlaget? Joda. I Den store sokkeboka presenterer Jorid Linvik 45 strikkeoppskrifter.

 

pepperkakeland

 

Ut til massene

Opp gjennom årene har massemarkedet, altså kiosk og dagligvarehandelen, ikke vært en ubetydelig salgskanal for Vega Forlag. Slik er det fremdeles:

– Vi har gjort det bra både med nostalgi-utgivelsene våre og med pocketbøker om krigen. De siste årene har også bookazinene våre, stort sett vinklet på krig og historie, vært en suksess. Bestillingene ser veldig bra ut denne høsten. Så hvis ikke returen blir for brutal, kan dette bli en riktig fin høst for Vega, sier Finn Jørgen Solberg.