Bokhandlerprisen til Flatland

2010: Helga Flatland ga ut bok dette året. Hva er tittelen? Prøv vår quiz. Foto: Niklas Lello

– Tusen, tusen takk for Bokhandlerprisen! Jeg er så glad og rørt. I dag ble Helga Flatlands «En moderne familie» kåret til bokhandlernes favoritt.

Det har vært en spesiell liste med nominerte til Bokhandlerprisen i år, i og med at Aschehoug hadde hele seks av ti i finaleheatet. Og da var det kanskje rett og rimelig at prisen havnet nettopp hos Aschehoug, eller rettere sagt hos Helga Flatland – som ble tildelt Bokhandlerprisen av kulturminister Linda Hofstad Helleland under en seanse på Litteraturhuset i Oslo. Aschehoug generelt, og redaktør Øyvind Pharo spesielt, ble behørig takket av dagens prisvinner: – Bak en moderne familie står det et moderne forlag. Alle har jobbet hardt, målrettet og engasjert både med denne og alle de andre bøkene mine.

– Ny og viktig generasjon

– Tusen takk til alle landets bokhandlere for Bokhandlerprisen! Det er en stor ære å bli lest, diskutert og stemt frem av dyktige og lidenskapelige lesere, av dere som jobber med å formidle bøker hver dag, sier Helga Flatland. Jeg er veldig takknemlig for prisen – og for jobben dere gjør for litteraturen i det daglige. Jeg er også svært glad for at bokhandlerne i år velger å løfte frem et såpass ungt forfatterskap som mitt – for rundt meg står en ny og viktig generasjon forfattere, og sammen med dere skal vi arbeide for å gjøre fremtiden til norsk litteratur mangfoldig og lys!

– Takk for gripende fortellinger

Først i køen av gratulanter sto kulturminister Linda Hofstad Helleland:

– Til tross for din unge alder har du gitt oss gripende fortellinger. Gjennom din «teologi» viser du at det ikke alltid finnes én sannhet. Med En moderne familie har du truffet nok en gang, sa Helleland. – Vi kjenner oss igjen i de følelsene du skriver om i din historie. Jeg tror alle som leser boken din føler sterkt på tilhørigheten som vi mennesker er helt avhengige av.

– En moderne familie handler først og fremst om søskenforhold. Derfor måtte jeg takle søsknene mine som kanskje ble litt nervøse da jeg sa hva romanen skulle handle om, røpet Helga Flatland i sin takketale.

Når familien rakner

Mange har tippet at Helga Flatlands roman av året, En moderne familie, kunne bli det store gjennombruddet hennes hos et bredere publikum. I romanen møter vi Torill og Sverre, som bestemmer seg for å skilles etter førti års ekteskap. De er sytti år og nylig pensjonert – og de føler seg ferdige med familieprosjektet.

Men det er ikke deres tre voksne barn: Liv, Ellen og Håkon. For dem er familien fremdeles et viktig omdreiningspunkt, og opphavet til deres egne verdier, valg og ambisjoner. Her rystes familien i grunnvollene. Gjennom de tre søsknenes ulike blikk, fortelles en historie om tilhørighet, oppbrudd og konsekvenser – og om hva som egentlig utgjør en familie.

«Et sus av Bergman»

Også anmelderne har kommet med mange godord til «Bravo Flatland – denne boka sitter som et blinkskudd», mente Dagbladets Cathrine Krøger, Dagbladet, og trillet terningen til en sekser. Det gjorde også Maria Årolilja Rø i Adresseavisen: «Det er et sus av Ingmar Bergman i dette portrettet av en helt vanlig familie; det loddes i dybden og rives i hjerterota.» 

Behørig priset

Helga Flatland (f. 1984) er oppvokst i Flatdal i Telemark, og er nå bosatt i Oslo. Hun har bachelorgrad i Nordisk språk og litteratur fra Universitetet i Oslo og har tatt treårig utdanning på tekstforfatterlinjen på Westerdals School of Communication. Hun debuterte med romanen Bli hvis du kan. Reis hvis du må (2010), som fikk overstrømmende kritikker. Hun ble også tildelt Tarjei Vesaas’ debutantpris, Ungdommens kritikerpris og Aschehougs debutantstipend, og hun ble nominert til P2-lytternes romanpris. Hun befestet sin posisjon med «Alle vil hjem. Ingen vil tilbake» (2011). «Det finnes ingen helhet» (2013) avslutter trilogien. I 2015 kom «Vingebelastning», og samme år debuterte hun også som barnebokforfatter med «Eline får besøk».

Helga Flatland regnes blant de fremste av unge norske fremadstormende forfattere. Hun har fått et stort publikum for måten hun beskriver menneskelige prosesser som sorg, tilknytning og oppbrudd på. BOK365s anmelder May Grethe Lerum anførte at hvis det var noe som het «feelbad-litteratur» innen «damesjangeren» kunne kanskje Helga Flatland krones til dronning.

 

Nominerte til Bokhandlerprisen 2017:

Lars Saabye Christensen: «Byens spor», Cappelen Damm

Tom Egeland: «Lasaruseffekten», Aschehoug

Helga Flatland: «En moderne familie», Aschehoug

Jørgen Jæger: «Guden», Juritzen

Jan Kjærstad: «Berge», Aschehoug

Maja Lunde: «Blå», Aschehoug

Maria Parr: «Keeperen og havet», Samlaget

Siri Pettersen: «Bobla», Gyldendal

Trude Teige: «Pasienten», Aschehoug

Carl Frode Tiller: «Begynnelser», Aschehoug

 

«Takk for boken»

Bokhandlerprisen er bokhandlernes egen pris og deles ut etter avstemming blant alle som arbeider i norsk bokhandel. Boka det stemmes på må være av årets bøker og av en norsk forfatter innenfor skjønn/generell litteratur, også barne- og ungdomsbøker. Bokhandlerprisen er en bronsestatuett: «Takk for boken», utført av billedhugger Nils Aas.

Bokhandlerprisen ble delt ut første gang i 1948. Da het den «Takk for boken»-prisen og ble tildelt Sigurd Hoel. Da tradisjonen ble gjenopptatt i 1981, etter tolv års opphold, fikk den navnet «Bokhandlerprisen». I 1998 ble reglene endret slik at Bokhandlerprisen også kan utdeles til forfattere som har fått prisen tidligere, og fra 2008 startet man med nominasjon til Bokhandlerprisen. I fjor gikk prisen til Vigdis Hjorth for Arv og miljø.

 

(Hovedfoto: Niklas Lello / Aschehoug)