Feilrapporterte dobbel omsetning

Pantagruel har hatt stor suksess med «Hvordan fatte matte», men burde lest boken bedre selv? Forlaget ble kåret til en av de store vinnerne i Bransjestatistikken tidligere i år, men det viste seg å være fake news": Pantagruel hadde rapportert inn altfor høye tall.

I sommer slapp Forleggerforeningen sin årlige Bransjestatistikk for 2016. Blant de mest interessante tallene er de ulike forlagshusenes markedsandeler. Pantagruel skal være glad arbeidsuhell ikke straffes like hardt som i idretten. Da kunne dopingdommen blitt lang.

«Oppsiktsvekkende stabilt»

Da Bransjestatistikken ble offentliggjort viste det seg å være «oppsiktsvekkende stabilt» i forlagstoppen, men blant medlemsforlagene var det særlig to som stakk seg ut: Samlaget som hadde rykket opp to plasser til å bli det niende største forlaget, samt Pantagruel Forlag som hadde «utmerket seg ved mer enn å fordoble omsetningen».  Panta – som forlaget vanligvis kalles – hadde med dette rykket opp fra 25. til 15. plass blant medlemsforlagene.

Les: Samlaget aukar mest

 

Doble omsetningstall

Stor ble forundringen da BOK365 på sensommeren mottok Pantagruels regnskapstall fra Brønnøysund. I regnskapene var det lite som tydet på slik en formidabel økning i forlagets boksalg. Ikke at tallene var dårlige: I 2016 hadde forlaget økt sin omsetning med 1,5 millioner kroner til 15,5 millioner. Videre var driftsresultatet nesten fordoblet til 1,5 millioner kroner. Men det var likevel langt opp til omsetningstallene som var innrapportert til Bransjestatistikken.

Etter dette har BOK365 gjentatte ganger forsøkt på komme i kontakt med forlaget, etter hvert også med assistanse av Forleggerforeningen i jakten. Det viste seg til slutt at Panta ved et arbeidsuhell hadde rapportert inn doble omsetningstall for 2016. Dette førte til at Forleggerforeningen i går måtte oppdatere statistikken.

Last ned og les den reviderte listen over markedsandeler (s. 54) her.

 

Godt 2017?

Pantagruel rykker nå ned fra den tidligere utropte 15. plassen til en langt mer beskjeden 23. plass. Fram og tilbake er likevel ikke helt like langt: Panta rykket selv etter korreksjonen opp et par hakk, fra 25. til 23. plass på listen over Forleggerforeningens største medlemsforlag.

Inneværende år har Panta hatt flere kommersielt sterke titler. Det ville derfor ikke overraske hvis klatringen fortsetter også på neste års statistikk – selv med korrekt innrapportering.